Tummen kan bli hela Sveriges elittjur

Tjur från Kristinehamn med i kampen om titeln på Elmia lantbruk 24 oktober

Turminator av Friskatorpet har bra avelsvärden och ger pigga och fina kalvar. För Tummen, som han kallas, är det första gången som han visar upp sig inför publik här på Elmia.

Under Elmia Lantbruk nästa vecka kommer en av sex utvalda elittjurar att koras till Sveriges mest robusta elittjur och ta hem utmärkelsen Sire-priset. Sire är en förkortning som stårför Svensk individprövad robust elittjur.

Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning står bakom Sire-priset, ett kvalitetspris för landets mest välmeriterade, äldre tjurar. Onsdagen den 24 oktober
tågar de sex elittjurarna in i ringen på Elmia Lantbruk för att exteriörbedömas av internationella rasdomare. Bästa kombinationen av utseende och genetiska resultat tävlar om äran och 15 000 kronor.  Turminator av Friskatorpet från Nynäs gård i Kristinehamn, har bra avelsvärden och ger pigga och fina kalvar. För Tummen, som han kallas, är det första gången som han visar upp sig inför publik när han äntrar visningsringen på Elmia.

– För att öka spänningen inför finalen bjuder Agria på en Facebooktävling, där alla är välkomna att rösta på sin personliga favorit bland de sex tjurarna, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, häst och lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Syftet med Sire är bland annat att uppmärksamma avels arbetet som bedrivs med kött rasdjur i Sverige. Tjurarna är alla individprövade med auktionsgodkänt resultat och minst 4 år gamla. Dessutom har de balanserade och intressanta avelsvärdesprofiler. Flera av deltagarna har också söner som är individprövade och auktionsgodkända.

Share