Spännande DM i skogskörning

Roger Axelsson blev östgötsk distriktsmästare

Maria Kallander kör fjordhästen Yrja med lass genom skogen.

VEDA (JB)

Stora krav ställs på både kuskar och hästar när det är tävling i skogskörning. Under DM i Veda visade deltagarna prov på vad de kan.

Östergötlands brukshästklubb arrangerade DM i skogskörning på Anders Wik lunds bana i Enbacken, Veda, utanför Ljungsbro. Glädjande nog så sökte sig även en ganska stor och entusiastisk publik till tävlingen.

Startfältet var dock litet jämfört med hur det var för några år sedan. Anna Lundberg, ordförande i Östergötlands brukshästklubb, förklarade:
– Vi fick inte tävla under coronan så då blev det ett avbrott och så är det ett byte av hästmaterial också, tror jag. Hästar som varit med förut har fallit bort och det är en hel del som har föl. Vi hade också två tre deltagare på gång som fallit bort på grund av sjukdom eller av att hästen blivit halt.
– Vi samarbetar med Kalmar län, det är nytt för i år. Då kör vi DM ihop för att de hade bara en deltagare och på så sätt kan vi få ihop våra fem.

Deltagaren från Kalmar var Anneli af Ekenstam med fjordhästen Smilla.
– Hon tävlar och har fått dispens för att ställa upp i SM 2024. Den som vinner i Östergötland kommer få tävla 2025. Man måste ha tävlingen före oktober för att det ska gillas som DM, men hon har fått dispens för att det ska bli en tävlande från Kalmar. De är större på brukskörning och bruksridning i Kalmar län. Här är det brukshästklubben som är arrangör, där är det JUF som samordnare för tävlingen.
– JUF vill visa mångsidigheten hos brukshästar.

För en oinvigd kan skogs – körning med häst framstå som en enkel historia där man med häst drar stockar genom skogen eller kör stockar på en vagn.

Skogskörning är dock mycket mer än så och ställer höga krav på både kusk och häst. Det är en tävling som kräver precision och att hästen lyder och vet vad den ska göra.

Det gäller att klara de fem stationerna, förstås, så bra som möjligt, annars blir det straffpoäng. Ju lägre poäng, desto bättre. Den första är funktionskontroll och är viktig för att själva tävlingen ska genomföras på säkert sätt. Andra stationer var Körning med släplass, Körning med uppburen last och lydnadsprov samt Manöver av helstock eller ”långstocken”.

Stationen som kallas lunnbänk tycks dock alltid vara rysaren framför andra. Av kommentarerna, från alla, att döma så är det här tävlingen kan avgöras. Det gäller att lägga stockar i en så kallad lunnbänk, fem i bottenvarvet och två ovanpå. Stockarna ska ligga tätt packade och helt jämnt i framkant. Detta mäts, varje glipa mäts och ger straffpoäng. Tilläggas ska också sådant som att det är strängt reglerat hur man får styra stockarna med sin egen kropp.

Inte otippat blev det också lunnbänken som tre ekipage föll på med maximala 100 straffpoäng.

Vid sammanräkningen blev Roger Axelsson distriktsmästare för Östergötlands län och Anneli af Ekenstam för Kalmar län. Roger var tätt följd av Maria Pettersson, som kom tvåa.

Huvuddomaren Våge Sjöberg från Huskvarna, dömer många sådana här tävlingar i Sverige, inte bara i Östergötland utan även på platser i Småland, Kronoborg, Bohuslän och andra län.
– Jag har kör häst i kommunen, två dagar i veckan, berättade han. Jag kör i Jönköping på Vätterhem och samlar allt returpapper som blir. Jag kör på det nittonde året och har nordsvenskar.

Han har en tanke om hur man kan öka startfältet framöver:
– Det är ju här som i alla andra län att det börjar fattas lite kuskar så nästa år är det bra om medhjälparen också kör, med samma häst. Det är ett sätt att öka antalet.

Engagemanget och intresset finns ju. DM är dessutom en mycket trevlig tävling.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share