Tobo Kronhagen

Välskött hus med mycket mark

Varsamt renoverat och välskött bostadshus, gäststuga och stor ladugård. 3,4 hektar mark. Välkommen till Tobo Kronhagen som är till salu.

Allt som Vikbolandet erbjuder i form av gårdsbutiker, verksamheter, vyer, natur- och kulturupplevelser, bad, fiske med mera, gör att området med rätta ofta liknas vid skånska Österlen. Lite beroende på var man befinner sig så når man snabbt Norrköping och Söderköping, om man nu behöver eller önskar lite mer urbana tjänster och service.

Fastigheten Tobo Kronhagen är belägen intill väg 867 mitt i södra delen av Vikbolandet, lite närmare Söderköping än Norrköping, någon mil i stort sett rakt väster om Arkösund. Det är bara några kilometer till Slätbakens norra stränder. Här varvas åkrar och fält med skogspartier, gårdar och byar.

Tobo Kronhagen är som en uppvisning av lantlig trevnad och omsorgsfull skötsel. Det ett vackert naturskönt läge och inte minst finns den ovanligt stora tomten om drygt 3,4 hektar. Området eller bebyggelsen längs vägen kallades tidigare för ”Hantverkargatan”. Många av de boende var just hantverkare, flera av dem var skomakare. Ragnar Askenberg har nedtecknat lite om de olika gårdarna. Han skriver om Kronhagen: ”Här var förr rastplats för kronans fordon. Hjalmar Eriksson var byggnadssnickare och den siste hantverkaren.”

Bostadshuset från 1854 är i 1 1/2 plan. Det byggdes om 1977 och har en boyta om närmare 100 kvadratmeter som fördelas på tre rum och kök.

Entréplanet har en rymlig hall, varifrån man antingen kan ta trappan till vänster upp en våning eller gå in i vardagsrummet som är beläget till höger. Köket når man från vardagsrummet eller från baksidan av huset, genom köksingången. På det här planet finner man även sådant som våtutrymmen och förvaring.

En trappa upp möts man av ett mindre allrum eller en övre hall. Den leder vidare till en vind och till ett sovrum. En lite udda och kul detalj i den nuvarande planlösningen är att man bara når det andra sovrummet från det första.

Naturligtvis har huset underhållits och renoverats sedan 1854 och 1977. Det som särskilt förtjänar att lyftas fram är att renoveringen har genomförts med hänsyn till husets ursprung. ”Här har byggnadsvård, historia, modernitet och hemtrevnad kombinerats i perfekt harmoni. Huset bjuder på gammal charm med alla moderna bekvämligheter.” skriver mäklaren och sammanfattar det hela mycket väl. Sådant märks. Ett vackert trägolv i ett sovrum, spröjsade fönster, kakelugn, gjutjärnskamin och vedeldad spis i köket finns.

Bakom huset finns en mysig liten fristående gäststuga om cirka 10 kvadratmeter och plats för upp till fyra 4 sovplatser.

Vid sidan av bostadshuset finns en lada med en liten verkstad och en generös förvaringsyta i den tidigare djurdelen. Ladan erbjuder också fina möjligheter och goda ytor för den som vill ha större sammankomster eller ha de där stora festerna. Miljön här är som gjord för midsommarfest, släktträff, bröllop och liknande. Det finns gott om plats för långbord.

Ibland får man möjlighet att ta del av säljares egna ord om fastigheten. Så även den här gången. Bland annat skriver säljaren: ”Kronhagen har funnits i släkten sedan 1830-talet och de senaste 20 åren har vår stora västgötasläkt på 40 personer använt Kronhagen som sommarställe och alla har firat Midsommar där. // … gården har en stor inbjudande trädgård med doftande syren och jasmin samt har ett stort fruktbärande päronträd. // Vi har uppskattat lugnet och fridfullheten.”

Tobo Kronhagen är mycket fin och den stora marken erbjuder möjligheter att göra mer.

Text: BO BÄCKMAN

Share