Trivsamt bondeliv på Kronåsen

Anders är femte generationen på gården

ARVIKABRUNSKOG 8 april 039

Anders Lundmark, 42, är femte generation på gården Kronåsen. Här föder han upp ungtjurar och driver skogsbruk. Han är nöjd med livet som bonde, att tillsammans med familjen samarbeta med bönderna intill vilket bidrar till stabilitet och extra glädje i tillvaron.

Anders gård ligger i byn Kronan i Arvika kommun. Den omfattar cirka 300 hektar skog och det finns cirka 40 hektar åkermark. Brukad areal uppgår till cirka 115 hektar.

– Förr gallrade jag även i skogen, men numera anlitar jag skogsentreprenörer för den sysslan. Det blir vedhuggning och röjningsarbete för min del. Jag föder upp ungtjurar, berättar han. Det rör sig om cirka 120 individer årligen, av både mjölkoch köttras. Övriga djur på gården är islandshästar som Anders sambo, Maria Nilsson och dotter, Lovisa, 13, sköter om.

BRUNSKOG 8 april 044BRUNSKOG 8 april 059Dessutom har dottern skaffat sig ett gäng omåttligt vackra höns. Maria är bonddotter och kommer från Väse, berättar Anders som även har en son som heter Arvid och är 11 år. I lillstugan på gården bor också farmor, Anders mamma som heter Britta Lundmark. Det var hon som sålde Kronåsen till sin son 1991.
– Gården är mammas föräld rahem, informerar Anders, men under hela min uppväxt var den utarrenderad.

Mina föräldrar var aldrig bönder. Anders har en utbildning från treårigt naturbruksgymnasium med efterföljande fortbildningar. – Intresset för jordbruk väcktes tidigt hos mig. Jag fick ibland vara med mjölkbonden som arrenderade gården och miljön med djuren och naturen kändes rätt, säger Anders. Det kan vara svårt att släppa arbetet på gården och vara ledig, erkänner han.

Kanske blir det bra skördeväder om vi åker bort? Så kan jag nog faktiskt tänka. Någon gång anlitar ändå familjen hjälp för att kunna vara lediga.
– Framöver planerar vi för en resa till Island, säger han. En gång på vintern brukar de dessutom åka till Rjukan i Norge för att träffa barnens kusiner. Bland det bästa med bondelivet är friheten, dock under ansvar konstaterar Anders.

BRUNSKOG 8 april 060BRUNSKOG 8 april 065– Årstiderna gör även att arbets-uppgifterna växlar på ett bra sätt och det är alltid lika roligt att se resultaten av arbetet med djuren och landskapet. Uppföljningar på Anders gård har visat att djur kan växa två kilo per dygn och individ.
– Då är fodret rätt och även djurens miljö, säger Anders. Det märks att Anders månarom varje individ. Att vara bonde har blivit en livsstil. I tjugofyra år har han haft gården nu.

De stunder när han inte arbetar vill han umgås med familjen och ibland ett och annat föreningsuppdrag. Han är vald som styrelseledamot i LRFs lokalavdelning och involverad i jaktvårdsområdet. Han ingår även i styrelserna för ett utdikningsföretag och en fiberförening.
– När det gäller jordbruksarbetet samarbetar jag med andra bönder, tillägger Anders.

Samarbete bönder emellan har blivit en viktig del i traktens jordbruksarbete, man får ett handtag från grannen och ger ett tillbaka. Det underlättar betydligt för den enskilde, och inte minst vårdas samtidigt gemenskapen.

Text och bild: LIZZIE GERD JANSON

Share