Krokek Rökärr 1

Skogsnära gård för hästverksamhet

https://www.husfoto.se

Två stall, två ridbanor, två bostäder varav den ena med pool och spa. 12 hektar i skogsmiljö för hästverksamhet. Välkommen till Krokek Rökärr 1 som är till salu.

Krokek är beläget vid Bråvikens norra strand. Man passerar här på väg till djurparken om man kommer från Norrköpingshållet och kör den vackra lilla vägen längs vattnet.

När det handlar om orts- eller platsnamn så brukar de ha förvrängts genom seklerna till att låta som något annat än det de kommit av. Ser man på namnet Krokek så råder snarast det exakt motsatta. Ett kloster vid gränsen mellan Östergötland och Södermanland som troligen etablerades på 1430-talet hette Krokeks kloster. Norrköpings historia skriver:
”Klostrets namn kommer sig av att det fanns en gammal krokig ek som tjänstgjorde som gränsmärke där färdleden mellan Svealand och Götaland korsade landskapsgränsen.”.

Länsstyrelsen berättar mer: ”Här, förbi klostret, passerade kungarna på sina eriksgator.”. Bygdens historiska arv går för övrigt ända tillbaka till stenåldern.

Strax norr om själva Krokek, tre kilometer för att vara exakt, finner man Krokek Rökärr 1. Att det här är en hästgård anpassad för att driva hästverksamhet visar sig omedelbart man närmar sig. Ridbanorna, hagarna, ridhus, stall med mera visar detta. Den ena ridbanan är dessutom belägen ett stycke från gårdscentrum, vilket möjliggör sådant som tävlingar.

Bostadshuset från 1909 i 1 ½ plan har fem rum och kök fördelade på en generös boyta, 161 kvadratmeter, och till den finns 52 kvadrat biytor. I källaren finns matkällare, tvättstuga med mera. Förutom det fina huset i sig så möts man av en extra tilltalande och lockande del som utgörs av det stora trädäcket. Här finns pool och härliga möjligheter med utsikt över gårdens och hästanläggningen. Boendet är bekvämt och modernt. Även i det här skogsnära läget finns också sådant som bredband via fiber.

På entréplanet finner man bland annat ett väl utrustat kök, vardagsrum, hall, gästrum, gäst-wc och tvättstuga. En trappa upp finns ett badrum som idag har sådant som klinkergolv, kaklade väggar, dusch och bubbelbadkar. Det renoverades 2010.

Den byggnad som beskrivs som kontor och hobbylokal är gårdens andra bostad. Här finns tre rum, varav två är sovrum. Pentryt har köksö, glaskeramikhäll, inbyggnadsugn, diskmaskin med mera. Huset inrymmer även sådant som ett modernt duschrum med klinkergolv och kaklade väggar.

Det finns två stall på gården. Ett är uppfört 2006 och är ett så kallat utestall med två avdelningar med 17 respektive två hästboxar. Stallet har det mesta, två spolspiltor, fikarum, tillbyggd manskapsbod, solarium med mera.

Gårdens andra stall har plats för totalt sju hästar. Ridhuset är från sena 1990- talet och har måtten 18 gånger 45 meter. På gården finns även skrittmaskin, dressyrbana och hoppbana.

Krokek Rökärr 1 är som nämnts ovan belägen endast tre kilometer från Krokek. Där finns förskola, skola, vårdcentral, matbutiker och restauranger samt pendelstation. Härifrån är det bara två mil till Norrköping och E4:an går ett stenkast bort om man vill ta sig längre.

För de som har för avsikt och önskan att bedriva hästverksamhet, kanske även anordna tävlingar eller annat, är gården väl lämpad och anpassad. Det finns även ridvägar i området. Att bo såhär och få ägna sig åt sitt stora intresse kan inte vara annat än underbart.

Text: BO BÄCKMAN

Share