Tre år sedan ladugården brann ner

Nu står en ny ladugård på Hågra gård i Tjällmo

Ljust och luftigt i ladugården.

TJÄLLMO (LT)

Den 25 juli 2016 är en dag som varken Thomas Carlsson och Christoffer Lind någonsin glömmer. Då brann ladugården ner vid Hågra gård i Tjällmo.

Christoffer hade precis varit till ladugården med ett lass hö och börjat lasta på ett nytt ute på gärdet, då han såg lågorna över trädtopparna.

Ladugård plus 120 ton hö brann upp, men tack och lov fanns inga djur inne. Byggnaden var från 1893 men fullt i ordning och man kunde inte hitta någon brandorsak.

Det finns fler byggnader på gården, men tack vare att vinden blåste åt rätt håll, så klarade de sig. Dock blev det några bränder i skogen en bit bort från själva branden, men de släcktes också.

Efter en sådan smäll skulle nog många ge upp, men Thomas, som är ägare till gården, lät sig inte nedslås. Han fick även stor hjälp av Klas Delsander, skadereglerare på Länsförsäkringar Östgöta. Håkan Ekerå, byggkonsulent, ritade ny ladugårdsbyggnad efter önskemål från Thomas. Flera byggfirmor fick lämna in anbud att bygga ladugården och efter övervägande valdes Gregor Bygg AB.
– De kan jag verkligen rekommendera, sa Thomas. De var snabba, rejäla och gjorde allt ordentligt. Var det något vi ville ändra på, så gjorde de det utan att knorra. Och vad de jobbade på! Vi är helnöjda med dem!

Nu står en 14 meter bred och 67 meter lång ladugårdsbyggnad som nästan är färdig. Nästan, eftersom det strulat med inredningen från De Laval. Till kalvboxen var grindarna för korta exempelvis. Men i de fyra stora boxarna går nu ungdjur.

Boxarna är anpassade efter ålder och storlek hos djuren. 36 liggbås finns det allt som allt.

Behandlingsstängen finns i varje box. En separat sjukbox finns också att tillgå om något djur skulle bli sjukt. En skrap utgödsling med kulvert och tryckare ser till att det är rent och snyggt i boxarna. Utanför finns en gödsellagun från Finja.

Luften är frisk tack vare flera luftintag. Det mår djuren mycket bra av. De kan också röra sig fritt i boxarna. Vill de vila, går de till liggbåset och vill de äta går de till foderbordet.

Det är Christoffer som monterat all inredning själv. Han började arbeta hos Thomas på helger och lov redan 2003. Efter lumpen är han heltidsanställd och har nu del i Ljusfalls lantbruk AB.

Ytterligare en person, Fredrik Mjärdner finns i företaget. Han började 2016 och han har hand om mjölkningen.

Vis av skadan (branden) har nu Thomas sett till att hela ladugårdsdelen är brandsäkrad. Den är byggd av väggbetongblock från Hultsfred. Även innertaket är gjort av betongblock.

TG:s el i Finspång har dragit all el och vattenledningarna har Gregors arbetare satt in. Redan efter branden fick Tjällmo vatten och värme sätta i ny vattenpump till källan, för vid branden, hade man inget vatten till huset. Den gamla pumpen som var i ladugården brann då upp.

I den nya långa ladugårdsbyggnaden finns plats till att förvara hö, halm och även säd. Gregors arbetare ska montera plåtar på torken, och den ska kunna torka både säd och storbalar. Men redan nu är ladan fylld med foder till djuren. Den är ljus och arbetsvänligt byggd.

Överallt ser man små finesser som byggarbetarna gjort. Läkten och brädorna på utsidan av ladugårdsdelen är till exempel v-sågad och knutbrädorna har fått en liten extra sväng.

Thomas är välkänd inom avelskretsar och har riktigt fina djur, men bara av SRB-ras det vill säga Svensk röd och vit boskap. Nr 40 Orre kom från Finland till Lunden i Dalsland. Därifrån köpte Thomas henne 1993 och den kon har givit upphov till några långlivade och högproducerande kor. Helsystern 238 Virre är också ett gott exempel.

Thomas har haft några 100-tonnare också i sin besättning och han har även haft kor utställda på Elmia. 435 Aslög blev till exempel champion 1993 bara för att nämna någon.

Nu finns dessa ko-gener i de ungdjur som i dagarna flyttat in i den ljusa och fina ladugården vid Hågra. Kanske blir de också högproducerande och långlivade precis som sina anmödrar, men det får tiden utvisa.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share