Tomater, gurka och kyckling från gården

En liten söndagsutflykt till Ånstänga gårdsbutik

Ånstänga gårdsbutik hittar man i ett litet rött hus på gårdsplanen på Ånestad Lillgård.

LINKÖPING (JB)

Att besöka en gårdsbutik är ett trevligt helgnöje, och denna gång är det Ånstänga i Vårdsberg som får besök. Ekologiskt och Krav-certifierat är ledorden och kunderna kan beställa köttlådor med fint nötkött från gårdens kor.

Runt Linköping finns många små trevliga gårdsbutiker, men just Ånstänga har jag missat att besöka trots att jag ofta rör mig i omgivningarna.

Man hittar dit genom att svänga mot antingen Linghem eller Askeby i Vårdsbergs kors-rondellen och sedan efter fyrahundra meter följa skyltarna. Eller så knappar man helt enkelt in Ånstänga i mobilens kartfunktion, om man vill vara i takt med tiden. Efter lite snirklande kommer man snart fram till Ånestad Lillgård där Magnus och Carolina Webe driver Ånstänga Lantbruk & Handelsträdgård.

Ånestad Lillgård har varit i familjens ägo sedan 1943, då Magnus farfar köpte gården. 1955 tog Magnus far över driften och drev gården fram till 1999 och efter det blev det Magnus tur.

2009 inriktade man sig mot ekologisk växthustomat i mindre skala för försäljning hemma på gården. Prima ekologiska produkter, lokalt producerade, direkt till kund var konceptet. Växthus-projektet växte en aning under resans gång och Carolina kom att bli mer aktiv i verksamheten i och med tomatodlingen.

– Senvåren 2018 kontaktades vi av Reko Gårdar AB med en förfrågan om vi ville bli en av deras uppfödare av ekologisk, Krav-certifierad kyckling. Bygget av kycklingstallet påbörjades under hösten och första gruppen kycklingar sattes in i april 2019. Idag består vår verksamhet således av jordbruket, vår lilla besättning dikor, växthusproduktion av tomater och gurka samt uppfödning av kyckling, allt ekologiskt och Krav-certifierat, berättar Magnus och Carolina på sin hemsida.

– Totalt har vi cirka 15 olika tomatsorter av varierande storlek, form och färg. En stor del av växthusytan är avsatt för körsbärstomater, babyplommontomater och runda, röda normalstora tomater som levereras till Svenska odlarlaget för vidare distribution ut till livsmedelsaffärer och restauranger. I mån av tillgång säljer vi även andra egna produkter som paprika, chili, gurka, potatis och lök. Vi har även honung från en duktig biodlare från trakten och ekologiska Krav-certifierade ägg från en närliggande äggproducent. Sedan 2012 säljer vi köttlådor med naturbeteskött från Kravgodkända nötdjur uppfödda på gården.

Gårdsbutiken är en liten röd stuga på gårdsplanen som håller öppet varje dag mellan klockan 9 och 21. Vid Länstidningens besök fanns såväl ägg och kyckling som gurka och honung i butiken, men det var lite för tidigt för vårens primörer.

När detta hamnar i tidningen kan dock säsongen vara igång och då är det läge att göra ett återbesök på Ånstänga gårdsbutik.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share