Solen täcker Olstorps behov av el

Göran Lidebjer har inte haft några bekymmer med anläggningen.

VALLERSTAD (JB)

Göran Lidebjer i Vallerstad på Olstorp har haft sin solanläggning i tre år och tre månader. Driften har varit problemfri och elproduktionen täcker gårdens behov även under skördetider då maskiner kräver mycket el.

Jordbrukaren besökte Olstorp i Vallerstad samma dimtunga dag som Karstorp. Även här producerades el trots usla ljusförhållanden och frågan är om det inte var ännu tätare dimma i Olstorp.

Hur mycket el producerar du i den här dimman?
– Idag var det nere på 0,7 kW på en timme, berättar Göran Lidebjer. Anläggningen ska ju producera 50 kW så det är en dryg procent, 1,4 procent.
– Det var 15 kW häromdagen i januari månad och det är ganska bra. Solen kommer vid 10 då taket inte ligger riktigt i nord-sydlig riktning utan sydväst, men vi har sol tills den går ner.

– Jag har kört i tre år och tre månader. Jag började producera i oktober 2014. Panelerna ger ungefär 50 000 kWh om året, men det har ju naturligtvis med solen att göra. 2015 var det 50, 2016 var det 49 och 2017 var det 48. Totalt har jag producerat 160 000 kWh sedan jag satte upp det här.
– 50 kW är installerad effekt. Det är max för en mikroproducent och det är en 63 Amperes säkring som gäller.

På ladugårdstaket som har den optimala 45-gradersvinkeln sitter 200 paneler till en yta om 340 kvadratmeter. Under de här åren har du sett lite hur anläggningen uppför sig över tid. Är det så driftsäkert med sol som man pratar om?
– På de här åren har jag inte haft något bekymmer alls. En säkring gick när jag producerade över 50 kW men det är allt.

Räknar du hem investeringen på de åtta år man ofta nämner?
– Tanken var ju den. I kalkylen som vi gjorde så skulle det vara betalt på åtta år men nu har framför allt certifikatpriset gått ner, det är sju öre idag och du kan få det dubbla och elpriset är lågt så den kalkylen håller inte riktigt idag.
Det kanske ändå blir under tio år?
– Ja, det kan jag tänka mig. De säger det ska hålla 25 år så det är ren förtjänst efter tio år.

Vad gör du med elen? Räcker den till driften av gården?
– Jag gör av med 20 000 kWh och resten går ut på nätet. Det sköts automatiskt. När jag inte producerar själv får jag köpa in och överskottet går ut på nätet. Jag producerar dubbelt så mycket som jag gör av med.
Har du fått något bra avtal?
– Första året fick jag väldigt bra betalt. Jag fick en krona över elpriset för den elen jag levererade ut på nätet. Nu har jag fått lite sämre. Nu tror jag att jag har 30-40 öre över elpriset så det är bättre för mig att sälja elen. När jag köper in elen får jag ju betala energiskatten och elöverföringen, det slipper jag när jag producerar själv.

Olstorp har 175 hektar åker där Göran Lidebjer odlar ekologiskt spannmål. Till det kommer 25 hektar skog. Skördetid behövs mycket el till elevatorer och sådana motorer vid torkning. Själva torken går på oljepanna. Även skördetid räcker den egna elen.
– Jag är väldigt belåten med det här, säger Göran Lidebjer. Mätaren räknar. I och med att det sköter sig självt och elen går fram och tillbaka. Man behöver inte tänka på att köpa och sälja.
– Panelerna var lätta att montera och det gick snabbt. De är av aluminium så det är inget som rostar. Så fort solen kommer fram så försvinner frost och snö. Snön glider av direkt.

Vad fick dig att investera i solel?
– Det här är tack vare min dotter som läste i Uppsala och gjorde ett examensarbete på solpaneler 2013. Det var hon som väckte intresset. Vi åkte omkring och tittade på andra anläggningar först.

Göran Lidebjer har ett imponerande gårdsrekord för produktionen:
– Jag har producerat 385 kWh på ett dygn sista maj 2015. Det är sju timmar med full effekt. Jag har inte kommit upp i det sedan dess men det kan ju komma ett nytt rekord i år.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share