SM i skog i Sunne

Södra Vikendagen – en uppskattad tradition

Funktionärerna står beredda vid precisionsskotaren vid SM i skog. Bild: EVELINA NILSSON

sunne (vb)

Solen skiner över SG/Södra Vikens naturbruksgymnasium. SM i skog, uppvisning i Timber Sports, massor av utställare och goda hamburgare. Lördagen den 5 maj 2018 – en riktig framtidsdag för folk i alla åldrar. Det är branschföretag tillsammans med SG/Södra Viken som arrangerar  denna årliga tillställning, och i år avgjordes dessutom Sverigemästerskapen i skog, en tvådagarstävling anordnad av Förbundet skog och ungdom.

Det är en praktisk-teoretisk tävling med elva delmoment uppdelade i två klasser, SM-klass samt Skolklass där varje naturbruksgymnasium får ställa upp med tre tävlande var.
Hemmalaget i Skolklass bestod av Rickard Didriksson, Henrik Mogren och Johan Svan. För Henrik och Rickard var det tredje gången de tävlade medan Johan ställde upp för första gången. Efter en mycket bra insats och ett brons är de nöjda.

– Det känns bra, roligt att man lyckas! Man är ju med för att det är roligt, kommenterar Johan resultatet.

Evelina Nilsson, informatör på Sunnes gymnasier SG/Broby, Södra Viken och Broby grafiska, berättar att Södra Vikendagen är en viktig och betydelsefull dag för både elever och för branschorganisationer.
– Det är jättekul och superspännande! Det här är en tradition som ger möjligheter. Företag får en chans att visa upp sig och det behövs folk till branschen.

Det är många gamla elever som kommer tillbaka varje år på Södra Viken-dagen och Evelina menar att det säger något om skolan.
– Det finns en gemenskap på skolan. Det är speciellt här, en bra skola.

Monica Olofsson, rektor på skolan sedan snart ett år tillbaka, står nöjd i solskenet.
– Att blir rektor här är något av det roligaste jag har gjort! Här har vi en dynamisk mix av teoretiska och praktiska ämnen, det motiverar även dem som har svårt för ämnen som till exempel matematik. Den praktiska användningen skapar mening!

Monica fortsätter:
– Det är en fantastisk dag idag. Alla är så engagerade och med 63 utställare ger det en bra kontakt med branschen, med blivande elever och med gamla. Det är verkligen roligt för alla som jobbar här och för eleverna.
Monica Olofsson berättar att de som söker hit brukar sätta SG/Södra Viken som förstahandsval.
– Man har redan valt då, man vet vad man vill.

Hon berättar att av de 200 elever som går på skolan är cirka 85 procent från andra kommuner. Monica tycker det känns bra att transportprogrammet består av hälften flickor och hälften pojkar, något hon hoppas på att naturbruk också kommer att göra. Och det finns ett enormt behov av yrkesförare och skogsmaskinsförare.
– I stort sett alla 3:or som slutar nu har jobb direkt. Vi vill utöka! avslutar hon.

Text: SOPHIE JANULF

Share