Sidojobb blev starten för företag

Numera säljer Älvestadtanken nya miljögodkända tankar och har stort VA-sortiment

Mats, Carl och John Fritiofsson ute vid rörlagret.

ÄLVESTAD (JB)

Sedan många år tillbaka driver Mats och Bibi Fritiofsson gården Älvestad Östergård alldeles vid Älvestad kyrka. Vid sidan om lantbruket började Mats att blästra och måla om så kallade farmartankar. De blev som nya. Detta var 1986. Gårdsgrannarna såg det och ville att Mats skulle ta hand om deras tankar också. Det blev mer och mer arbete med tankarna.

2004 började Mats att sälja tankar i Polyeten. Dieseltankarna i polyeten är miljögodkända och dubbelmantlade och kondensfria. Tanksortimentet utökades med vattentankar och tankar för Adblue, kem och gödning.

Så började kunderna fråga om företaget inte hade rör och kopplingar till dessa tankar.

2018 startade Mats och Bibi tillsammans med sina söner John och Carl företaget Infrapipe. Det är ett dotterbolag till Älvestadtanken. Infrapipe har ett komplett sortiment för VA (vatten och avlopp) samt kabelskydd.

Kunderna finns över hela Sverige och i närområdet. Många köp går via hemsidorna, www.alvestadtanken.se respektive www.infrapipe.se.

Man behövde också större ytor till det utökade sortimentet.

En alldeles ny byggnad uppfördes invid Åhmans/John Deere vid Kåparpsrondellen i Linköping. Den togs i bruk så sent som i påskas. I den stora byggnaden ryms både visningshall, butik, verkstad, kontorsrum och konferensrum. Allt är ljust och trevligt välkomnande och noga genomtänkt. Utanför finns ett stort lager av allehanda slag till verksamheten.

– Ja, vi har det mesta hemma, så kunden kan ta sakerna med sig meddetsamma. Det uppskattas mycket. Alla, företagskunder och även privata kunder, kan komma hit och titta på sortimentet och köpa till mark och anläggningar, säger Mats.

Något som de märkt har ökat, är köp av de regnvattentankar företaget har. Vid vattningsförbud är de en lösning.
– Allt regnvatten från villataket rinner ner i tanken genom en lövsil och så finns det en pump som pumpar upp vattnet till bevattningen. Det är många trädgårdsintresserade som installerat en sådan tank. Vi är mycket måna om personlig service och att erbjuda hög kvalitet på våra produkter.

Företaget har kontakt med tillverkare och leverantörer runt om i Europa. Mats och även John och Carl som numer ingår i företaget som säljare, hade bara positivt att säga om dessa leverantörer.
– Bra produkter och bra service, sa John.
– Och alla produkter är godkända för den svenska marknaden, fyllde Carl i.

John har hand om försäljningen för Infrapipe och Carl har hand om Älvestadtanken. Mamma Bibi har hand om Tägneby ägg, och hjälper till på de andra företagen. Mats är som spindeln i nätet och är med lite (läs mycket )överallt.

Då företaget växer har man behövt anställa två personer. Niclas Widar är säljare på Infrapipe sedan cirka ett år tillbaka, medan Joakim Munther är nyanställd och han arbetar både på verkstad och som montör med mera.

Hela tiden som som mitt besök varade, så hördes den ena mobilen efter den andra ringa, så någon brist på arbete har familjen Fritiofsson helt klart inte.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share