Rävjakt till förmån för barncancer

Hela gänget, 82 jägare. Med allas jaktavgift blev slutsumman till sist 10 875 kronor till barncancerfonden.

Hela gänget, 82 jägare. Med allas jaktavgift blev slutsumman till sist 10 875 kronor till barncancerfonden.

RÄVERUD (VB)

Hela 82 betalande jägare visade sitt stöd till barn med cancer när de samlades för säsongens sista rävjakt i Räverud söder om Nybb le en lördag i början av mars. Slutsumman blev till sist 10 875 kronor till barncancerfonden.

Välgörenhetsjakten hade planerats i en månad av tre jaktkamrater med Danile Sjölund och Nicklas Ohlzon i spetsen. Och att det var till barncancerfonden som pengarna skulle gå var det ingen tvekan om.

– Jag besökte Drottning Silvias barnsjukhus för ett tag sedan och såg då alla dessa barn som var sjuka, det var fruktansvärt och jag ville så gärna hjälpa på något sätt, berättar Nicklas Ohlzon som också är dagens jaktledare.

Åkern framför gårdsplanen på gården i Räverud är full i jägare redan innan klockan sju på morgonen och det anländer ständigt nya bilar. Daniel Sjölund agerar parkeringsvakt samtidigt som han svarar på frågor och lotsar folk till rätt ställe. Stämningen bland jägarna är hög och många tackar för inbjudan och berömmer initiativet.

Jakten kostar 150 kronor per jägare, då ingår hamburgare och en burk med läsk till lunch. Man har engagerat handlaren i det närbelägna samhället Skottlanda som kommer att vara på plats och grilla till alla betalande. Dessutom kommer det att finnas kaffe, kakor och godis till försäljning. Planeringen av jakten har pågått i cirka en månad men att uppslutningen skulle bli så här stor var det ingen som trodde.

– Jag hade nog varit nöjd om 40 hade kommit, säger Daniel Sjölund.
Jägarna kommer från när och fjärran, vissa så långt bortifrån som Åland.
– Det är hundförarna som är långväga, berättar Nicklas Ohlzon.

Det är stövare som används för att hitta räven och sedan driva räven i pass till jägarna. Dessutom finns grythundar att tillgå, det är de som man släpper ned i gryten om räven kryper in.

Det tar sin runda tid att få ut 82 jägare till sina pass, arrangörerna använder sig av inlånade hästtransporter och strax före nio kan hundarna släppas. Det tar lite tid innan någon av dem får upp men så småningom har två av hundarna drev på två olika jägare.

Jakten bedrivs på ett nästan fyra tusen hektar stort område och är ett samarbete mellan sex jaktlag; Räverud, Frosterud, Ingelsrud, Bjurvik, Hygn och Udderud.
– Eftersom det blir så stort det här kommer vi bara jaga ett släpp och sedan ta lunch med hamburgare och sedan avsluta dagen, berättar Daniel.

Det är det nog ingen som har något emot, det blåser, är rått och fuktigt, ligger snö på marken och det är några minusgrader. Det blir kallt att stå stilla, dessutom måste man vara väldigt tyst och stilla när man jagar räv, den är riktigt varsk.

Plötsligt får vi meddelande om att de två rävarna gått ned i gryt och jägarna med sina grythundar måste göra en insats. Hundarna släpps in och vid det ena grytet måste man gräva en grop för att kunna skrämma ut räven där han ligger. Det är stenigt och sandigt och gropen blir nästan på meter djup innan räven kastar sig ut genom grytöppningen och skjuts.

Även den andra räven hittas och även om två rävar kan tyckas som ett magert resultat på 82 jägare så verkar de flesta glada och nöjda.
– Det här gör vi om säger Daniel Sjöholm och Nicklas Ohlzon unisont.
Det tycker sannolikt också Barncancerfonden som tack vare den här jakten får 10 875 kronor till sitt arbete för cancersjuka barn.

Text och bild: MARI NÄLSÉN

Share