Ödeshög lyfter arkitekturen

Skolhuset i Stora Åby från 1930-talet har återskapats

Jocke Gustavsson visar krokar där eleverna ska hänga sina kläder. Han har ägnat mycket tid, främst kvällar och helger, under nästan tre år för att återskapa och bevara skolan.

ÖDESHÖG (JB)

2023 är ett arkitekturens år, i varje fall i Ödeshög. Kommunen har ett digert höstprogram, som börjar med en stor invigning av tre unika vindskydd. Det fortsätter med öppet hus för en… nästan lika unik insats för att bevara och återskapa den gamla skolan i Stora Åby socken.

Det finns många hus, som tidigare har varit skola. Några omvandlas till bostäder, till exempel Åsa och Västra Tollstad, andra blir värdshus, samlingssalar eller får ett blandat innehåll. Skolan i Stora Åby blir åtta salar och en gästlägenhet att hyra.

Skolan byggs på 1930-talet av Engwalls Byggfirma och fungerar som skola till år 1965. Huset är fyra våningar inklusive källare, totalt 1400 kvadratmeter.

Joakim ”Jocke” Gustavsson köper fastigheten år 2020 för att bevara och återskapa den gamla skolan.

Jocke ägnar mycket tid, främst kvällar och helger, under nästan tre år till att rädda och lyfta huset, som ligger snett emot Stora Åby kyrka. Med i arbetet är även sonen Josef Gustavsson och Carolin Axelsson. Nu återstår bara ett rum på vinden. Sedan är hela huset färdigt.

Eleverna går i klass 1-2, 3- 4, 5-6 och 7 i fyra klassrum. Utöver skolsalarna innehåller huset bland annat gymnastiksal, vaktmästarbostad och kommunsal där fullmäktige har sina sammanträden så länge Stora Åby är en egen kommun. År 1952 slås Ödeshög och Stora Åby samman.

Det är öppet hus i skolan under några lördagstimmar i början på höstterminen. Jocke berättar att det kommer mellan 800 och 1 000 personer för att se den nygamla skolan. En av dem är Ingrid Staaf, före detta lärare i Boets skola. Hon skriver i gästboken att i skolbänken sitter man bra.

Denna skolbänk har en särskild historia. Det är den enda originalbänken i Jockes skola. På locket har några elever ristat in sina initialer. En av dem har skrivit BK. Det står för Birgitta Karlsson. I dag heter hon Birgitta Fredriksson och bor i Mjölby.

Många före detta elever dyker upp på öppethusdagen. Jocke nämner Stig Örnstedt. Han bor i Stockholm fyra timmars resa bort och åker fram och tillbaka under dagen för att besöka skolan.

Jocke får många fina kommentarer. En klass har klassträff under dagen.

År 1972 håller Ödeshögs kommun en auktion på inventarierna och Birgitta ropar bland annat in sin gamla bänk och tre skolplanscher med blombilder. Det finns i dag många gamla skolplanscher på väggarna men bara tre är från den ursprungliga skolan, de tre blombilderna. Birgitta har skänkt både dem och skolbänken till Jockes skola.

På grund av kommunens auktion har Jocke handlat det mesta som finns i skolan i dag. En del har han köpt på loppis, annat är nytt. Han har bland annat skaffat två orglar, många planscher, bord, stolar och långa bänkar, toaletter, tvättställ och hyllor med krokar för barnens kläder.

Om själva återskapandet av huset säger Jocke att det gäller att börja i rätt ände. Han startar sitt projekt med taket och slutar med att slipa golv och måla väggar. Nu hoppas Jocke att det ska hända olika saker i huset och att alla lokaler hyrs ut så att det går runt ekonomiskt.

Jockes mamma har gått sina sju år i Stora Åby skola. Jocke själv har fått sin skolkunskap i Fridtjuv Bergskolan. Den byggnaden ska snart ersättas av en helt ny skolbyggnad. Kanske kommunen löser övergången genom att tillfälligt öppna skola i Stora Åby och låta eleverna uppleva en skolmiljö som snart är hundra år.

Nytt kan komma till i kommunens höstprogram. Nu hittar vi en kulturhistorisk vandring i Trehörna söndagen den 17 september. Den 18 september – 29 oktober visas ”Utställning Norden” om framtidens arkitektur på biblioteket och tisdagen den 26 september visar Ann-Sofie Brax bilder i Riddarsalen ur den digitala hembygdsboken med tema arkitektur. Tre aktiviteter avverkas i septembers första del.

Hästholmens stadsvandring med ett 30-tal skyltar, som berättar om samhällets gamla hus och människor som har bott i dem, är numera permanent och kan studeras hela året. Skyltarna, som är placerade vid sin fastighet, består av en kortare text. Mer text finns att läsa på Hästholmens Bygdegård & Byalags hemsida och där finns även en karta där alla hus med skyltar är markerade.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share