Ny maskinsäljare i Skänninge

Pelle Tevell och Lars Rosén visar gärna upp den stora Fendt-tröskan som kan beskådas på Lantmännen maskin i Skänninge.

Pelle Tevell och Lars Rosén visar gärna upp den stora Fendt-tröskan som kan beskådas på Lantmännen maskin i Skänninge.

SKÄNNINGE (JB)

Lars Rosén är uppväxt på en gård i Väversunda och har intresset för lantbruk i blodet. Efter några år i Eskilstuna, där han arbetat som säljproduktionsspecialist, är han nu tillbaka i Skänninge.

– Som barn ville jag bli bonde, men min far rådde mig att studera, och det blev industriel i Motala istället för lantbruksutbildning. När jag blev klar 1993 började jag arbeta som maskinförare i en bergtäkt och eftersom jag alltid haft ett stort maskinintresse så passade det mig bra, kommenterar Lars

Han fortsatte att arbeta som maskinförare både inom entreprenad och lantbruk fram till 2004 då en tjänst som provningsingenjör på hjullastare hos Volvo CE i Eskilstuna dök upp. Trots att han inte hade någon ingenjörsexamen så fick han tjänsten och flyttade till Eskilstuna sommaren 2004.
– Den största maskin jag arbetat med är en hjullastare på 55 ton, säger Lars och ler.

Han kom att arbeta som säljare och blev produktspecialist mot säljsidan. Hans stora intresse är lantbruksmaskiner, och han betonar den enorma utveckling som skett inom den branschen.

– Numera är det mycket teknik och det krävs teknologisk kunskap för att köra de moderna maskinerna. Ta till exempel GPS som används numera. All teknik effektiviserar och underlättar för bonden, och åtminstone i teorin kan vi snart ha självkörande maskiner, påpekar Lars.

Han trivdes i Eskilstuna, men med hjärtat kvar i Östergötland har han nu börjat arbeta som maskinsäljare i Skänninge.
– Mycket beror nog på alla goda minnen jag har från barndomen, och jag älskar verkligen att vara tillbaka på Lantmännen här i Skänninge. Min pappas kusin Christer Rosén arbetade här på Lantmännen så det känns helt rätt att jag fortsätter med traditionen. Kanske är det så att jag har maskinförsäljning i generna, ler Lars.
Lars betonar även att han nog är lite maskinnörd och ser en utmaning i att sätta sig in i de många märken och maskiner som finns hos Lantmännen.

– Fokus kommer att ligga på de stora maskinerna. Maskinerna måste ha hög kvalité och lång livslängd. Visst kostar det en del men det lönar sig. Man måste kunna lita på sina maskiner och att få driftsstopp mitt i skörden kan vara riktigt jobbigt. Det finns klara fördelar för bönderna att ha stora maskiner med hög kvalité, berättar Lars.

Lantmännen är Nordens största koncern inom livsmedel, energi och lantbruk. Ägare är 27 000 svenska lantbrukare och man har 10 500 anställda. Verksamheterna har anknytning till lantbrukarnas behov och har alltid kunden i fokus, betonar Lars Rosén.

Lantmännen maskin AB i Skänninge är störst i Östergötland och läget är lämpligt mitt i Östergötlands intensivaste jordbruksdistrikt. Pelle Tevell, tidigare själv lantbrukare, är tillsammans med Lars Rosén försäljare på lantmännen. I våras sålde han den första kundsålda Fendttröskan i landet. Den har ett skärbord som är nio meter brett.

En sådan maskin är en stor investering så det blir därför allt vanligare att bönderna går tillsammans för att bättre utnyttja de kapitalintensiva maskinerna. Den 5 oktober bjöd Lantmännen maskin in till After skörd och då passade många på att göra ett besök. Det bjuds på fika och korv med bröd.

– En verkligt stämningshöjande och trivsam träffpunkt är vårt kafé. Skänninge är en central samlingspunkt för lantbrukarna i området och då är vi glada över vår kafeteria. På fredagarna är det tjockt med folk och människor besöker oss från företag runt om i Skänninge. Alla samtalar med alla och trivseln är på topp. Kaféet är en verkligt social träffpunkt, berättar Lars entusiastiskt.

Text och bild: BIRGITTA WIDÉN HANS BLOMBERG

Share