Mycket angelägen dag i riksdagen

Illa för för mjölk- och nötköttsbranschen

Arrangör av Mjölkens- och nötköttets dag i riksdagen var för sjunde gången Magnus Oscarsson, KD.

SVERIGE (JB)

När Mjölkens och nötköttets dag arrangerades i Riksdagen var det för sjunde gången. Arrangör var Magnus Oscarsson, KD. – Stämningen var allvarlig bland deltagarna. Det har aldrig varit så många som mött upp både på plats och digitalt, vilket visar att det verkligen är illa för branschen, kommenterar Magnus.

Moderator var Håkan Björklund, Axfood, och övriga medverkande var Joakim Borg, LRF, Henrik Lander, ordförande Sveriges nötköttsproducenter, Gustav Kämpe, mjölkföretagare, Stefan Gård, ordförande Svenska mjölkbönder, Claes Johansson, Lantmännen, och Peter Kofoed, chef LRF mjölk. Representanter från samtliga riksdagspartier utom vänsterpartiet deltog även.

Många mjölk- och nötproducenter balanserar på en tunn tråd när det gäller att fortsätta eller avsluta sin tid som bönder och matproducenter. De bidrag som regeringen delar ut är inte någon garanti för framtiden utan bönderna vill ha betalt för sina produkter. Exempelvis förlorar en uppfödare omkring 5 000 kronor för varje djur som skickats till slakt.

Mjölkproducenterna kämpar med enorma foderpriser och stigande dieselpriser. Framtiden ser alltså mörk ut – särskilt i en tid då det är krig i Europa och EU uppmanar till ökad livsmedelsproduktion. Sveriges regering tiger. De inser inte allvaret och oron ökar bland fackfolk och matproducenter. Så fick dagens arrangör Magnus Oscars – son ett brev och genom att återge författarens förtvivlan får det representera situationen för våra lantbrukare.

Brevet:
”Jag driver tillsammans med min sambo en mjölkproduktion.

Förra året vid den här tiden skulle vår nya ladugård stått färdig. Men eftersom vår del av Sverige inte fått särskilt mycket nederbörd det senaste åren så fick vi avbryta vår framtida vision och istället sälja av en stor del av våra djur. Det blir för kostsamt att köpa in vallfoder. Jag och min sambo har haft en tuff start som mjölkproducenter sen vi tog över familjegården 2017.

Vi går back när vi odlar spannmål, ärtor och böner.

Vår framtidsvision var att mätta Sveriges hungriga magar, veganer och allätare.

Vi försöker hitta nya visioner om hur vi ska få ett hållbart lantbruk samt att vårt psykiska välmående ska hålla.

Vi är inte gamla, runt 30 år. Vi måste få bättre betalt för det vi odlar.

I höst eller kanske till vintern så kommer förmodligen vårt jobb på den här gården vara slut. Vårbruket är snart i gång, vi får se hur mycket vi kan odla på våran mark. Allt handlar vad diesel, inköp av gödning, plast och utsäde kostar. Vi har inte råd att ge Sveriges befolkning svensk mat längre. Vi har längre inte råd att gå med förlust.

Sveriges bönder behöver stöd NU!

Stödpaketet som regeringen delar ut är pinsamt. Jag tänker inte ens lägga nån energi på att förklara min frustration på det.

Det här var kortfattat om vår situation.

Vi är inte ensamma i detta.

Vår framtid är förstörd. Vår vision är förstörd.

Hjälp oss att vara bönder så Sverige kan äta.”

Vad kan tilläggas? Brevskrivarna är inte ensamma för situationen delas av 1000-tals jord- och skogsbrukare. Hur länge ska de orka och vad tjänar engagemang och energi till? Varför är det så mycket bättre främst i våra grannländer Norge och Finland?

Med brevet i minnet önskar vi alla som deltog i Mjölkens och köttproducenternas dag lycka till med er kamp för Sveriges försörjning. Mötet avslutades glatt genom att det bjöds på ostkaka, grädde och sylt från svenska producenter.

Text: INGA BIRGITTA WIDÉN Bilder från: MAGNUS OSCARSSON

Share