Maskiner för bättre miljö

Försäljning och service finns i LinköpingMiljîmaskiner (2)

 

LINKÖPING
Företaget Miljömaskiner AB har funnits sedan 1992. Man har service samt försäljning av både nya och begagnade maskiner för såväl inomhus- som utomhusbruk. För vissa maskiner har man hela landet som marknad.

Hos Miljömaskiner AB i Linköping står rader med allehanda maskiner som svarar mot de mycket varierande behov som kunderna har.Här finns redskapsbärare, sopmaskiner, traktorer, lastare, grävmaskiner och städmaskiner, för att nämna några.
– Vi startade i Örebro 1992 och öppnade filial här i Linköping 2003.

2011 sålde vi Örebroavdelningen, berättar vd Göran Brodd. Vad är definitionen på miljömaskiner?
– Namnet kom av att det här är maskiner för inre och yttre miljö. Den andra idag mer använda innebörden av ordet miljö kom faktiskt att först senare ta en allt större plats. 1992 pratades det inte lika mycket miljö som idag.

Miljîmaskiner (7)Miljötänkandet är numera verkligen viktigt. Det märks redan på tillverkarnas utbud, berättar Göran Brodd och fortsätter;
– Man försöker ha så miljövänliga produkter som möjligt, annat går inte att sälja. Till exempel har användningen av kemiskamedel minskat inom städning och bränslet inomhus är nästan 100 procent el idag.

Företaget tillverkar inga maskiner, men är noga med miljötänkande och kunskap om vad som gäller på området.
– Vi har haft miljöcertifiering genom Örebro kommun, men Linköping har inget sådant för småföretagare. Vi orkar inte bära kostnaden för ISO själva. I Örebro gick man på ett antal träffar per år och hade en besiktning av företaget om året.

Verksamheten som är inriktad på städ och inre miljö har Mona-Lisa Brodd hand om. Vilka är era kunder?
– Har du ett golv kan du vara kund, säger Mona-Lisa. Det ska förstås gå att komma fram med en maskin, men det behöver inte vara så stora ytor. Företag, offentliga miljöer, organisationer, föreningar och alla finns med bland befintliga och potentiella kunder.
– Vårt distrikt för nya maskiner är Östergötland. För begagnat har vi hela Sverige. Service har vi överallt. Vi har inre service på städmaskiner här.

En spännande nyhet är på väg, men mer än såhär vill inte Mona-Lisa avslöja:
– I april kommer en ny städmaskin. Det är en liten åkbar modell. För att hänga med måste varje företag hela tiden anpassa sig efter vad som händer.
– Vi har släppt de större gräsklipparna på grund av en mördande konkurrens, berättar Göran Brodd. Nu har vi istället automatiska eldrivna gräsklippare. En del modeller tar upp till 20 000 kvadratmeter, de är idealiska för stora ytor som golfbanor, fotbollsplaner och liknande. En vanlig förutfattad mening om dem är att de bara klarar plana släta ytor. Idag klarar de såväl ojämnheter som sluttningar.
– Gräsklipparna har en stor potential som ännu inte utnyttjas. De kommer utvecklas mer och mer, säger Göran Brodd.

En spännande maskin som är ganska ny på marknaden är till för ogräsborttagning. Medlet är bara vanligt vatten. Här kan man på allvar prata om miljövänligt.
– Vi hade egen verkstad för de flesta av våra maskiner här förut, men nu servar vi bara städmaskiner och extrautrustar maskiner. Vi har istället ett par verkstäder som jobbar åt oss.
– Jag bygger också ett nät i landet och har åtta, nio verkstäder söderut. Med den stora geografiska spridningen av kunder så finns många fördelar med att knyta lokala verkstäder till verksamheten. Fördelarna med den här lösningen är många.

Göran har alltid hållit på med sopmaskiner och har 35 års tidigare erfarenhet av dem. Nu är han generalagent för Brodd sopmaskiner i Sverige. Eftersom han omöjligt kan åka runt landet flera gånger i veckan så behövs ett nät även för sopmaskinerna.
– Jag försöker skaffa starka företag med egna verkstäder.
Text och bild: BO BÄCKMAN

Share