Linderö jaktlag firade 100 år

Jägare, drevfolk och familjemedlemmar trivdes när Linderö jaktlag firade 100 år.

GODEGÅRD (JB)

Ett 60-tal personer hade kommit till Björnängsgården, Tjälltorp i norra Godegård för att fira att deras jaktlag, Linderö jaktlag, fyllde 100 år. Salen, där långbord stod vackert dukade, fylldes av både jägare, drevfolk och familjemedlemmar.

Mats Oliw från 100-årskommittén hälsade alla välkomna och höll en kort historik. Han påpekade att också Finland firade 100 år just i dagarna och att Björnängsgården där man satt, även den var 100 år.

Så läste han upp valda delar ur Eskil Risegårds bok Godegårds socken, bland annat om att den sista vargen i Godegårds socken sköts på 1850-talet vid Kärrängen, Braskhult. Det är en av gårdarna som ingår i jaktlaget.

Gunnel Nilsson, från Braskedamm, nästgårds till Braskhult, ställde sig då upp och berättade att hon har i sin ägo, både en tand och en klo från just den vargen. Dessa har gått i arv från tiden då vargen sköts. Ett litet unikum.

Under hela tiden rullade ett bildspel med olika bilder från början av 1920- talet fram till våra dagar. Det var många i salen som uppskattade det arbete som 100-års kommittén gjort. De bestod förutom Mats Oliw av Per och Klas Axelsson samt Annika Linder. Det fanns även fina anslagstavlor där olika skrivna berättelser och foton satt uppsatta, samt en dagbok där alla villebråd och skyttar fanns noterade.

Bland dessa berättelser fanns anteckningar från 1909 om hur jakten gick till. Det är dagboksanteckningar från Emma Nilsson i Braskhult. Emmas släktingar bor och driver fortfarande gården Braskhult. Då i början av 1900-talet ägdes gårdarna av släktingar till ätten Grill, nämligen släkten Tersmeden. Innan gårdarna köptes loss av bönderna, var man tvungen att ge halva djuret till godsägaren.

Efter en mycket god smörgåstårta kunde de som ville gå en kort tipspromenad. Frågorna handlade om jakt och jaktvård. Skiljefrågan var att mäta avstånd mellan två käppar. Den rätta längden var 37,4 meter. Det hade nästan Gunnel Nilsson prickat in. Hon gissade på 37,2 meter! Tyvärr hade hon bara nio av tio rätt och det fanns fem stycken som hade alla tio rätt.

Andreas Axelsson vann, då han kommit närmast meterantalet. Han följdes av Torvald Byström, Lars-Göran Eklund, Tomas Axelsson och Gunnar Martinsson. Alla jägare. Inga- Lill Byström, som varken är jägare eller drevfolk var bland de som fått nio rätt. Hon har nog snappat upp lite här och var, då både hennes man Torvald och son Dennis ingår i Linderö jaktlag.

Under tiden i Björnängens stora sal berättades spontant olika jakthistorier. Både Marianne Axelsson och Göran Linder berättade om de första gångerna de gått drev. Jaktlaget jagar inte med hund, utan går drev, något som Marianne Axelsson poängterade.

I Linderö jaktlag ingår markoch skogsägare till gårdarna Braskedamm, Braskhult, Rådåsa, Åsa, Linderö, Isefall, Fagerfallet och på senare år även Jönsberg. På några av gårdarna finns flera gårdscentra / brukare fast de heter lika. Varje gård har en egen skytt och / eller drevfolk och man får tilldelning efter gårdens storlek.
– I detta jaktlag värderas drevfolk och skyttar lika, sa Per- Gunnar Axelsson. De är ovärdeliga, för man måste ha folk som hittar i skogen. Detta jaktlag är även måna om att ta hand om nästa generation.

P-G:s uttalande om nästa generation visade sig stämma väl i Björnängsgården. Det fanns både andra, tredje och fjärde generation representerade.
– Det måste vara unikt att ett jaktlag håller sams efter 100 år, sa Marianne Axelsson. Men det har vi gjort. Kanske för att vi äger skogen och marken själva.
– Jakten behövs för skogsbruket, inflikade Mariannes man Rolf Axelsson. Man kan väl säga att skogen representerar cirka 90 procent och jakten 10 procent vid skogsbruksvärdet.

Efter kaffet och en god kaka fick de som varit med i jaktlaget i mer än 50 år ett diplom. Det var Marianne Axelsson, Göte Andersson, Gunnel Nilsson, Göran Linder, Per-Gunnar Axelsson, Sven-Gunnar Axelsson, Ingeborg Linder, Annika Linder och Olle Franzon. Många av dessa personer har varit med i mycket mer än 50 år. P-G Andersson avtackades också efter att ha varit jaktledare under åren 1997 – 2017.

– Han har varit en omtyckt och duktig jaktledare som ställt hårda krav, sa Mats Oliw.
P-G fick en liten paket och en stor applåd innan han lämnade över sin jaktledarkeps till Klas Axelsson. Klas är den tredje generationen i Linderö jaktlag och han började redan 1979 att gå i drevet. Som sagt, Linderö jaktlag månar om sina medlemmar och även de som kommer i nästa generationerna.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share