Jägare i fysisk och psykisk kamp

En av tävlingsgrenarna kallas för farmers walk och innebär att man ska bära tunga saker, i det här fallet stora stockar, en bit.

SEGMON (JB)

För första gången någonsin gick tävlingen ”Sveriges tuffaste jägare” av stapeln på Billerud jaktskytteklubb i augusti i år. Vinnarna i de tre klasserna var Marcus Johansson, från Grums, Magnus Olsson, från Sjöbo och Linda Nätt Malmgren.

Initiativtagare bakom tävlingen är Jon Steinar Vangen från Norwegian outfitters. Företaget startade han för åtta år sedan och det var först efter sex år som han fick idén till tävlingen. Företagets huvudsakliga syssla är annars jaktfilmer som säljs via en hemsida och sociala medier.

– Jag började tänka på tävlingen för två år sedan. Jag ville göra något kul, något som får jägare att träffas under andra omständigheter än jakt. Man ska träffas, ha roligt och lägga avundsjukan åt sidan för en stund, säger Jon.

Tävlingen hölls på Billeruds jaktskytteklubb och trots att både tävlingsantalet och besöksantalet var relativt lågt så är Jon enormt nöjd med arrangemanget.

– Vi håller redan på och bestämmer datum för nästa års tävling. Svenska jägarförbundet har sagt att de vill vara med på ett hörn, det känns kul. Vi ska vara på Billerud igen, ingen tvekan om saken, det var en perfekt plats och alla var så hjälpsamma, berättar Jon.

Besöksantalet hamnade på runt 30 stycken och antalet anmälda slutade på 25 stycken, varav fyra kvinnor. Vinnaren av damernas klass var Lina Nätt Malmgren. Vinnarna av de två klasserna, tränad och otränad, öser beröm över arrangemanget. Magnus, vinnare av klassen otränad, reste ända från Sjöbo i Skåne för att vara med i tävlingen.
– Det var ett jättebra genomfört evenemang. Det var ju också ett sådant bra ställe, perfekta gräsmattor och mycket plats.

Magnus såg tävlingen på Facebook och planerade att åka med vänner till Värmland för att vara med, men vännerna drog sig ur. Det hind rade inte Magnus som packade tältet och gav sig iväg själv.
– När jag kom på natten mötte arrangören upp mig och hjälpte mig komma tillrätta. Jag ville vara med för att jag dels gillar en utmaning och så tycker jag att det är självklart att man ställer upp när det arrangeras saker.
En månad tidigare gick tävlingen av stapeln för första gången även i Norge. Där är det också planerat en tävling för nästa år, men då på annan ort.

– Och så blir det snart landskamp också, där vinnarna från respektive land ska få möta varandra, säger Jon.
Tävlingen gick ut på att pressa deltagarna både fysiskt och lite psykiskt. Det första momentet bestod av en hinderbana på en och en halv kilometer med sex olika skjutbanor, däckvältning, stockbärande, klättring och yxkastning. Allt går på tid och efter hinderbanan får deltagarna tre frågor med tre svarsalternativ, svarar de fel får de springa en straffrunda. Den som får bäst tid vinner.

– Deltagarna startar med tio minuters intervall så det är väldigt svårt att se vem som leder. Man kan till exempel minska på sin tid genom att vara träffsäker på skjutningen, vem som helst kan vinna, berättar Jon.

Vinnaren av klassen tränad, Marcus från Grums, hade inte ens tänkt ställa upp.
– Jag hade ju varit sjuk så jag hade ingen tanke på att tävla men Jon övertalade mig. Jag slet som djur och det känns otroligt roligt att ha vunnit, speciellt med tanke på att jag nog jagar minst av alla som var där.

Marcus har ett intresse av att jaga men jobb och annat har kommit emellan så han har helt enkelt inte haft tid att jaga så mycket på sistone. Men han tvekar inte när han får frågan om han kommer att försvara sin titel i landskampen.
– Absolut, det måste jag. Jag får lägga mig i hårdträning nu, säger han och syftar på att han får se till att jaga lite mer.

Även Magnus tänker försvara sin titel i landskampen.
– Helt tveklöst tänker jag göra det!

Text: MIMMI TÖRNBERG
Bild: PRIVAT

Share