Investerar för traktorpulling

Nicklas Boqvists intresse för traktorpulling vaknade sent men nu bygger han en egen bana.

Nicklas Boqvists intresse för traktorpulling vaknade sent men nu bygger han en egen bana.

VÄSE (JB)

På södra Älgånäs gård bedrivs det nötköttsproduktion, spannmålsodling och skogsbruk på traditionellt vis. Men från och med i vår kommer det att bedrivas ytterligare en verksamhet här med den nyanlagda traktorpullingbanan i centrum.

Nicklas Boqvist på Södra Älgånäs gård i Väse har mycket att stå i. Han håller som bäst på att bygga nytt stall och utöka djurbeståndet från 500 till 750 tjurar av mjölkras. Dessutom driver han ett biogasprojekt tillsammans med andra lantbrukare i trakten med syfte att bygga en egen rötanläggning. Men det han ser mest fram emot är att ta den nya traktorpullingbanan i bruk.

– Vi inviger den med en SMtävling 16 juli, berättar Nicklas Boqvist.
Han har alltid varit tokig i traktorer men intresset för traktorpulling vaknade ganska sent. Det var när han fick prova på med en standardtraktor och sedan tog det inte lång tid innan han köpte sig en halvfärdig traktorpullare, skruvade ihop den, startade på sin första tävling och vann.

I Värmland är inte sporten särskilt stor och det är få som tävlar. Under åren är det flera som pratat om att bygga en bana men det har inte blivit av.
– Så då tänkte jag att jag bygger en själv, säger Nicklas Boqvist och skrattar.

Han har avsatt sju hektar av åkermarken för bana och parkering och tänker sig ett till två arrangemang per år till att börja med.
– Vi börjar med SM-tävlingen, det är ett bra sätt att visa upp att vi finns samt att visa upp sporten för värmlänningarna. Sedan har jag tänkt att vi ska ha en ”bonnträff” för att försöka locka fler lokala bönder till att prova.

Han förlitar sig alltså på att en stor tävling för att få tillbaka det han investerat samt en vinst för att kunna fortsätta utveckla verksamheten med fler och större arrangemang i framtiden.

– Det stannar ju inte med det här. Jag vill att det ska utvecklas hela tiden. Framåt är det tänkt att verksamheten ska ge lika mycket inkomst som marken skulle ge om jag odlat den.

När det gäller traktorpulling är underlaget väldigt viktigt. Det ska svikta och vara gung i banan men samtidigt ge ett bra grepp.
– Man kör på lera vanligen men den rödlera vi har här i Värmland fungerar inte därför har jag fått kompromissa och göra en egen blandning bestående av matjord, mursand, stenmjöl och kalk för bindningens skull. Till dags dato har vi kört på omkring 300 ton material.

Banan är 180 meter lång och 22 meter bred och runt den finns plats för servering, publikplatser samt depåer för förarna. Eftersom traktorerna kommer på trailer krävs också plats för avlastning och bogsering. Så småningom tänker sig Nicklas Boqvist att bredda banan till det dubbla för att kunna köra på två banor samtidigt.

Text och bild: MARI NÄLSÉN

Share