Här är natur och uteliv vardag

Fritidshemmet Rödingen fick hälsa på nyfödda lamm

Fåren låter sig snällt klappas, här av Tuva Wijk.

HÄSTHOLMEN (JB)

Det sprids en nyhet i samhället. Två lamm har kommit till världen i Västergården i Hästholmen. Barnen på fritidshemmet Rödingen, som har profilen Natur och Uteliv, blir inbjudna att… hälsa på de nyfödda. Får och lamm på gården har i allmänhet inte namn men dessa båda har döpts till Ada och Beda.

Att Rödingen har en egen profil innebär också att alla barn har möjlighet att välja Rödingen oavsett i vilken skola i Ödeshögs kommun som de går i. Det kan vara bra att veta för blivande förskoleklassbarn och deras föräldrar. Märkligt nog nämns det inte ens på kommunens hemsida om man inte särskilt söker Rödingen.

Minst en vecka varje månad tillbringar Rödingens barn på Omberg, leker, umgås, läser läxor och utforskar naturen. Tack vare sin profil och sitt aktiva liv blir barnen på fritidshemmet ofta inbjudna till olika företag och aktiviteter.

En måndagseftermiddag, när Frida Wilén är ledig från sitt jobb som lärare, kommer sexton barn och deras pedagoger vandrande från Rödingens hus intill gamla Västra Tollstad skola, Hamngatan ner genom Hästholmen mot Västergården.

Äventyret börjar med att Frida berättar. Fåren är av tre olika raser – Leicester, Gotland och Texel. På gården finns 32 tackor, en bagge, halvstora lamm och nu inte två nyfödda utan tio. De två yngsta är inte ens ett dygn gamla. Ada och Beda är ljusa och de åtta andra är svarta.

På somrarna får fåren gå ute i hagarna men så här års är de inomhus. Frida berättar att fåren så småningom blir både fällar, som bereds i Tranås, och kött. Dessutom har hon nu också börjat att lära sig att ta hand om ullen och kan göra bollar av den.

Efter Fridas introduktion sätter alla barn på sig blå skoskydd och tvättar sina händer. Sedan kan de gå i gången utanför får och lamm. Frida lyfter upp ett tre dagar gammalt svart lamm som barnen kan hälsa på i lugn och ro. Hon har också en bytta med torkade ärtor som de matar får och lamm med. Djuren slickar i hela handflatan efter ärtorna.

Eftermiddagen är inte slut med detta. Barnen hälsar på en gris som bor i ett eget bås och sedan bär det av vidare till hönshuset. Där är Fridas syster Anna Wissman och hon släpper in fyra barn i taget till hönsen. Det är helt frivilligt men alla vill gå in och hälsa närmare på djuren.

Det är strålande sol och lugnt väder men lite kyligt. Barnen är vana vid uteliv och klädda därefter. Efter hönsen blir det dags för mellanmål, eller mellis, som barnen säger. Fröknarna Camilla Linusson och Marie Hagbom dukar upp på en berghäll bakom ladan och barnen brer sig smörgåsar och dricker vatten ur färgglada namnade muggar, som sedan får återvända till Rödingen för diskning.

Mätta och glada är det dags för en överraskning. Västergården bjuder på en åktur med traktor. Frida och hennes pappa Bengt-Göran Wissman turas om att köra och tre barn i taget klättrar upp i den stora traktorn och får åka en runda. Detta vill ingen missa.

Det blir en hel eftermiddag på Västergården. Så småningom kommer föräldrarna och hämtar. Någon är osäker på var de är och ringer till Camillas mobil för en vägbeskrivning. En gosse berättar att han ska ha får, grisar, höns och kor när han blir stor.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share