Fritt fram att äta råa ägg

En amerikansk advokat och livsmedelsexpert har gått ut och varnat för livsmedel man ska undvika för att inte drabbas av salmonella. Ett livsmedel han varnar för är okokta ägg. Branschorganisationen Svenska ägg vill dock tydliggöra att denna varning inte gäller ägg som är producerade i Sverige.

Vi kan utan risk äta våra svenska ägg både råa och löskokta och de flesta livsmedelskedjor säljer endast svenska ägg.

– Lös och krämig gula är en lyx som vi i Sverige, till skillnad mot många andra länder, kan unna oss eftersom vi inte har någon salmonella här. Det är tack vare äggnäringens långsiktiga arbete med hög kontroll. I många andra delar av världen är löskokta eller råa ägg förenat med risk, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för Branschorganisationen Svenska ägg.

Sedan 1994 är det obligatoriskt med salmonellaprovtagning i värphönsbesättningar med fler än 200 höns. Utöver den obligatoriska kontrollen driver branschorganisationen Svenska ägg ett förebyggande salmonellakontrollprogram.

– Vår svenska bekämpning av salmonella har väckt internationell uppmärksamhet och fungerar idag som en förebild för många andra länder, säger Astrid Lovén Persson.

Sammanlagt äter vi drygt fem miljoner ägg varje dag i Sverige. I takt med att hälsomedvetenheten ökar har också konsumtionen av ägg ökat. En undersökning som Svenska ägg lät göra i höstas visar att de flesta svenskar föredrar att äta sitt ägg kokt.

Över 70 procent av dem som föredrar kokt ägg vill ha sin gula krämig eller lös.
– Oavsett hur man väljer att äta sitt ägg så får man i sig många nyttigheter. Ägg innehåller i stort sett alla näringsämnen som kroppen behöver förutom C-vitamin. Så fortsätt njut av svenska ägg i alla former, säger Astrid Lovén Persson.

Share