Fingertoppskänsla och skicklighet

Karlssons Träkonstruktioner renoverar allt från lister till hela hus

Mats och Fredrik på övervåningen som de renoverar.

VARV (JB)

Fredrik Karlsson är välmeriterad och åtar sig många sorters uppdrag när något ska göras med ett hus. Ett av de aktuella projekten är en renovering i en 1800-talsvilla.

Företaget Karlsson’s Träkonstruktioner grundades av Fredrik Karlsson i maj för fyra år sedan. Det har sin adress i Varv i Motala kommun. Man utför en rad olika arbeten som snickerier och byggnationer, vare sig det handlar om privata hem eller offentliga byggnader, inomhus och utomhus. Fredrik har sitt eget snickeri och kan själv tillverka det som behövs.

Just nu håller han och hans pappa Mats bland annat på med en renovering i en 1800-talsvilla i Mjölby (dateringen av huset är inte helt säker. Fastighetsregistreringen inleddes 1909 med följden att även många äldre villor fick 1909 som byggår. Mer rätt är alltså 1909 eller äldre).

Just den här sortens uppdrag, att renovera äldre hus, ligger Fredrik extra varmt om hjärtat, men han har mycket mer på sin repertoar.
– Jag gick gymnasieutbildningen på byggprogrammet på Carlsund i Motala, berättar han.

Sedan blev han anställd på Adderalink, det är ett större företag så det var mycket storbyggen.
– Jag tröttnade sedan på Addera och flyttade till Norge och körde där. Då kom vi in mycket mer på specialsnickerier Jag hamnade på ett företag som höll på att renovera lyxlägenheter och då var det millimeterprecision och beslag i guld och allt möjligt sådant, exklusivt. Då fick man öga för detaljer istället så nu försöker vi kombinera det.

Är det i första hand renoveringar av äldre hus ni sysslar med?
– Nej. det är egentligen i sista hand, för det är inte så många som vill lägga de pengarna på gamla hus. Mycket är nyproduktion, utbyggnader, altaner, övriga renoveringar och vanliga husrenoveringar.
– Det är andra gången vi är här nu och där vill de ha det gamla, det är optimalt för oss. I mitt snickeri kan jag tillverka det som fattas. Det är häråt jag strävar, men det tar ett tag att komma dit.

Hans pappa, Mats, har också företag där han håller på med kök, men för närvarande är det mest snickeri som står på programmet.

Varsamhet och hänsyn till ursprunget betyder inte att man enbart arbetar med antika metoder och material. Det är lite av en mix, säger Fredrik.
– Vi kombinerar det gamla med det moderna så det ska fungera. Idag bygger man på ett annat sätt, men de senaste fem-sex åren har det kommit mer och mer att man ska bevara det gamla.
– Det kommer se likadant ut, men det finns lättare verktyg idag.

Han berättar vidare att det har kommit fram nya byggtekniker som fungerar ihop med det gamla. Ett exempel är isolering, något som behövs i den här renoveringen av en närmast oisolerad övervåning.
– Den var en kallövervåning eller sommarövervåning så den är nedriven, isolerad och återställd så det ser ut som innan. Det syns knappt att man har gjort något.

Här var det två, vad man antar varit, pigkammare förr, en i varje ände av våningen. De hade varsin kakelugn, men var bristfälligt isolerade.

Den ena pigkammaren är nästan helt klar och har blivit ett vackert rum man omedelbart trivs i. Färgen på väggarna är också så exakt att det är svårt att tänka sig en annan. Ägarna har öga för sådant.

En ny vägg med dolda dörrar har satts upp och ser ändå ut att vara ursprunglig. Gångjärnen är specialtillverkade i Fredriks morbrors smedja. Paneler har bytts och ser ändå samtida ut. Golvet var nedslitet så det har slipats. En kattvind har förvandlats till ett unikt gästrum.

Mycket har gjorts här och med den största hänsyn till byggnadens ursprung. Våningen har renoverats med största fingertoppskänsla och skicklighet. Det återstår dock en del småsaker som att sätta upp räcken till trappan.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share