Drönare hittar skador i skogen

På surfplattans skärm följer David Bönner drönarens färd. Han kan antingen låta den flyga själv efter förprogrammerad rutt eller styra den manuellt.

RIMFORSA (JB)

– Jag tror stenhårt på det här sättet att hitta och förebygga skador. Som skogsägare är det skönt att kunna veta att man har koll på sin skog och på lång sikt sparar det mycket pengar, säger David Bönner som satsat på drönare för att hitta toppbrott, barkborreangrepp och vindfällen.

David Bönner ställer ifrån sig den lilla ryggsäcken intill en stubbe i en gallrad tallskog i närheten av Hallstad kvarn. Ur ryggsäcken plockar han fram ett par mindre väskor och fodral. Han vecklar ut en liten drönare, en styrkonsol och en liten surfplatta. På några minuter står en startklar drönare på stubben, surfplattan sitter på konsolen och vips lyfter drönaren med ett tyst surrande rakt upp i luften.

David Bönner är ambulanssjuksköterska till yrket men han är också skogsutbildad vid Linnéuniversitetet. Familjen äger 90 hektar skog i Dalarna.

På surfplattans skärm ser vi de bilder som drönarens kamera tar och vi kan också följa den exakta banan på skärmen.
– Den är oerhört lättflugen, säger David när jag undrar hur många gånger han har kraschat med den.
– Jag kan knappa in området den ska flyga över i förväg så att den kör helt själv, eller så kan jag styra den manuellt. Släpper jag kontrollen så står den bara still i luften. Om batteriet börjar ta slut så varnar den och den kan till och med flyga hem till startpunkten på egen hand, förklarar han.

Drönaren kan ta film- eller stillbilder. Varje bild har en gps-koordinat och det går att göra en karta och markera exakt var en viss bild är tagen. I framtiden kommer det säkert att finnas en telefonapp med gränser inlagda och då blir det ännu lättare.
– Användningsområdena är många, förklarar David Bönner. Man kan leta efter toppbrott, barkborrangrepp och vindfällen, flyga över ett område där man ska göra en gallring, inventera körskador efter avverkning eller göra återväxtkontroll.

– Man sparar oerhört mycket tid jämfört med att gå omkring i skogen och göra samma sak. Vårt skogsområde på 90 hektar inventerar man på två dagar och ser varenda skada. Det skulle ta två veckor att göra det till fots. Och dessutom är det mycket större chans att hitta skadorna.
Efter 15 år som ambulanssjuksköterska tyckte David att det var dags att hitta lite annan sysselsättning vid sidan av. Han upptäckte detta med drönare som hjälpmedel i skogen på Elmia i somras. Nu har han startat företaget DB Skog och erbjuder sina tjänster till skogsägare.

Kan vem som helst köpa en drönare och sätta igång?
– Ja, i princip, men det krävs tillstånd från Transportstyrelsen och försäkringar. Med dagens tillstånd får man flyga på en maxhöjd av 120 meter och maxlängd på 500 meter. Man måste kunna se drönaren hela tiden. Men reglerna är på väg att ändras och snart kommer man troligen kunna få tillstånd att flyga den utom synhåll.
Och så är det detta med bilderna drönaren tar. Där finns det regler om vad som är tillåtet att sprida.
– Så fort man lyfter och tar bilder så ska man skicka in bild materialet till Lantmäteriet som ska granska dem och se till att man inte har några försvarshemligheter på dem eller kränker någons personliga integritet. Det brukar ta ungefär en vecka.
Den som vill ha ett skogsområde inventerat lämnar sina önskemål till David. Drönaren kan ta bilder i olika vinklar beroende på vad kunden letar efter. Bilderna lagras på ett SD-kort i drönaren och som kopior i surfplattans minne.

– Antingen får kunderna bilderna som film eller stillbilder rakt av eller så granskar jag dem åt dem. De kan också få en karta där skadorna är exakt markerade. Det här är framtiden och den är redan här. Att hitta och förebygga skador är grejen och som skogsägare är det en skön känsla att veta att man har koll på sin skog, säger David Bönner.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share