Det är ditt val…

Valet 2018 närmar sig med stormsteg. För egen del tycker jag nog det är ett av de mest spännande valen jag varit med om, vilket även andra personer fyllda av betydligt mera livserfarenhet också sagt till mig.  När jag nu kommenterar valet i denna krönika kan det vara på sin plats att påpeka att det mera är i egenskap av politiskt intresserad lantbrukare än som regional bondehövding.

Valet kommer som sagt att bli spännande. Lantbruks- och lantbruksfrågorna finns med på ett sätt som de aldrig varit med i moderna tid. Jag tror det är tack vare Torka,Trump, Brexit och ett växande SD som de politiska aktörerna som till stor del utgår från 08-områdets perspektiv, ändå fattat att det tydligen finns känslor och åsikter som de inte lyckats fånga upp med den förda politiken.

Det är som sagt inget svenskt fenomen, utan syns både i USA och andra Europeiska länder i form av ökad nationalism och mera tro på det egna än på samverkan. Vad gäller torkan, så har den nog tydliggjort vårt samhälles sårbarhet för många.

För mig som nästan varje timme vaken tid på något sätt ägnar tanken åt lantbruk, skogsbruk, stad och land, skulle det vara enkelt att titta på de olika partierna och lyssna på vilka som säger det jag helst vill höra när det gäller jordbruk. Jag kan dock inte annat än att påminna om att valet ytterst handlar om vilket samhälle man vill ha och vilka frågor som ska prioriteras.

På ena halvan finns ett gäng som i första hand vill berätta hur man vill fördela den kollektiva kakan och skulle den inte räcka, så finns alltid reglermedlet att höja skatten och på så sätt göra den större. För detta gäng är ju kollektivet överordnat individen. Mitt favoritcitat med Margret Thatcher är ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people money”.

På andra halvan finns ett gäng som vill att ekonomi och tillväxt ska bygga upp kakan som ska fördelas och att ge mera möjlighet till både frihet och ansvar för individen. För mig blir det därför viktigt hur man ser på rätten att få äga både sitt livs olika val, men också äga och utveckla egendom under ansvar. Här finns en tydlig skiljelinje.

Det finns också ett tredje eget gäng eller snarare ett parti. I vissa frågor framstår de som enda oppositionen. Jag vet att det finns många därute som överväger att rösta på dem för att ”röra om i grytan”, kanske t o m rösta på dem en tredje gång. Du kanske är en av dem. Nog kommer du i så fall röra om i grytan, men kanske lite för väl.

Min fråga till dig i så fall är, tror du att du kommer lyckas med din strategi, om den inte lyckats tidigare? Ett parti som för 20 år sedan marscherade i uniform. Som varken är vänster eller höger, som en stor del av LO-kollektivet gillar, borde vara en rejäl varningssignal till dig som är allmänborgerlig väljare och aldrig skulle lägga din röst på Socialdemokraterna.

Ett parti som kan vända som en vindflöjel, bara de får ett finger i sin riktning i sin enda hjärtefråga migrationspolitiken. Är du allmänborgerlig väljare kommer du inte bara röra om i grytan genom en röst på SD, utan säkra Lövéns plats samt även fortsatt ge Sjöstedt och Miljöpartiet möjlighet till sin symbolpolitik mot tillväxt och företagande. Valet är ditt, använd din röst klokt!

Må så gott i det valrusiga Sverige önskar Peter

PETER BORRING
peter.borring@telia.com
Peter Borring är regionordförande för LRF Östergötland

Share