Bygg en damm

En liten damm gör trädgården vackrare. Och det är ganska enkelt att anlägga en själv. Bild: PIXABAY

En damm med en porlande fontän och kanske ett litet vattenfall är något som många trädgårdsägare längtar efter. Så här gör du.

En damm är vacker, och skänker vatten och liv till trädgården. Det behöver inte vara dyrt eller krångligt och man kan skapa fritt efter eget huvud med växter och annan utsmyckning.

Bygger man rätt är dammen lätt att hålla ren och snygg. Skapa dammen antingen med folieduk i dammgropen eller med en dammskål som sänks ner och byggs in med stenar, jord och växter. Tänk på placeringen, det bör finnas naturlig skugga eftersom alger trivs i solljus. Viktigast är en ordentlig djuphåla och att hålla dammen naturlig, så den frodas i ett eget ekosystem som ger ultimata levnadsförhållanden.

Djupet på hålet är viktigt för att hålla vattnet svalt. Det är även viktigt med cirkulation på vattnet. Tillsammans med växter skapas en så kallad balanserad biotop. Innan du börjar fylla din damm med vatten, placera ut näckrosor och andra växter som ska stå på dammens botten. Lägg ut sjösingel och dekorativa stenar. Pumpen placeras också med fördel innan fyllning påbörjas.

Fiskar som passar i dammen är exempelvis karp. Sötvattensmusslor kan också vara bra för att hålla dammen ren. De överlever vintern om hålan har ett bra djup, det vill säga under tjäldjupet, och om dammen har en bra syrepump. Dekorera dammen med stenar, växter, belysning, näckrosor, en liten väderkvarn eller i princip vad som helst du tycker är fint. Skapa fritt, det finns inga regler och bara fantasin sätter gränsen.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share