Att värma upp bostaden

Drömmen vore ett passivhus men att elda med pellets går bra, är miljövänligt och inte allt för kostsamt anser Jonatan Olofsson. Pelletspannan är från 1971 men fungerar alldeles utmärkt. Lars Hilbom har aldrig ångrat att de anslöt sig till fjärrvärme. Skulle något tillfälligt gå sönder finns en liten vedeldad kamin som ersättning för stunden.

Drömmen vore ett passivhus men att elda med pellets går bra, är miljövänligt och inte allt för kostsamt anser Jonatan Olofsson. Pelletspannan är från 1971 men fungerar alldeles utmärkt. Lars Hilbom har aldrig ångrat att de anslöt sig till fjärrvärme.

FINSPÅNG (JB)

För att värma upp hus i vårt nordiska klimat går det åt mycket energi och villauppvärmning är ofta en stor utgiftspost. Dock finns det många lösningar för att spara på kostnader. Nya erbjudanden som kan vara värda att se över dyker upp hela tiden.

Lars och Birgitta Hillbom bor i Finspång och har sedan 1975 då de tillträdde villan haft tre olika sorters uppvärmning.


– Vårt hus är på 160 kvadratmeter bostadsyta och är byggt 1939. När vi flyttade in var det oljeeldning men innan dess var det kokseldning, berättar Lars som är född och uppvuxen i huset och har minnen från den tiden då koksbilen kom med leverans och allt arbete med att få varmt i huset.
– På murstocken står det att huset byggdes 30 september 1939, inflikar Birgitta.
1982 drog Lars och Birgitta in jordvärme vilket de aldrig var riktigt nöjda med.

– Det blev gropar i trädgården som förstörde gräsmattorna trots att jag fyllde på med jord och sådde nytt gräs. Då var jordvärme nytt och jag kan likna det vid ett experiment. Vår granne var byggnadsingenjör och eftersom de valde jordvärme trodde vi att det skulle vara väldigt bra. Värmen räckte inte heller till utan vi var tvungen att komplettera med olja. Dessutom kördes det freongas i ledningarna och det är inte bra för någon. Vi var så missnöjda att vi kopplade bort jordvärmen och enbart nyttjade oljan vilket blev väldigt dyrt i längden.

2005 fick paret ett erbjudande om att ansluta sig till fjärrvärme och det har de aldrig ångrat att de nappade på.
– Installationen kostade 50 000 kronor vilket jag inte tycker är så dyrt. Det fungerar väldigt bra, vi har aldrig några bekymmer med varmvatten eller uppvärmning av huset. Vi betalar efter förbrukning och vi har mindre månadsräkningar än tidigare, speciellt sommartid. Avläsningen sker automatiskt så vi behöver aldrig tänka på det, säger Lars.

Pannrummet där oljebrännaren var placerad är omgjort till ett hemtrevlig mysrum där en liten kamin förhöjer mysfaktorn. Paret Hillbom valde att köpa en kamin eftersom murstocken finns kvar och är helt utan anmärkningar.

För några år sedan slog pelletsbrännaren igenom och många valde då att köpa en kamin eller anpassa den som redan fanns. I Skärblacka bor Jonatan Olofsson med sin familj. De värmer upp sitt hus med den befintliga pelletsbrännaren som fanns i källarens pannrum då de köpte huset för tre år sedan.

– Vårt hus är på 130 kvadratmeter boyta och vi är än så länge nöjda med vår uppvärmning. Jag beställer sex pallar pellets per år vilket är femtiotvå säckar med sexton kilo i varje. Kostnaden för varje pall är 2 250 kronor och jag räknar med att vi har en elförbrukning på omkring 500 kronor i månaden.
Pelletsen köper Jonatan från Orga kvarn i Skärblacka och i priset ingår hemleveransen.

– Det blir visserligen dyrt varmvatten eftersom anläggningen är överdimensionerad för enbart varmvattenberedaren och verkningsgraden sjunker ju mindre värme vi tar ut. Därför har jag planer på att sätta in en elektrisk varmvattenberedare och stänga av pelletspannan sommartid, säger Jonatan.

Några andra planer gällande uppvärmningsmöjligheter har inte Jonatan utan ämnar använda sig av pelletsuppvärmning så länge pannan håller.

– Den är från 1971 så den börjar närma sig dubbla livslängden. Det jag skulle önska är ett bulkmagasin för att slippa bära säckarna från yttertrappan och ner i källaren. Jag askar ur pannan och fyller på behållaren med pellets en gång i veckan och det fungerar bra. Eventuellt skulle jag vilja installera solvärme som komplettering men det ultimata vore ett passivhus. Då behövs inga alternativ eftersom all uppvärmning sker av hushållsmaskiner. Men det är inte något att tänka på eftersom vårt hus inte är byggt och anpassat som passivhus.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share