Årets mjölkbonde finns i Falköping

Brisbo lantbruk hyllas för successiva förbättringsåtgärder

När Markus Brisbo började i företaget hade gården 24 kor i en uppbunden ladugård. Under åren har mjölkproduktionen utvecklats. Bild: KENT ENG

SVERIGE (JB)

En god djurhälsa, tydlig avelsstrategi och förmågan att hålla en hög lägsta-nivå inom alla områden är utmärkande för Brisbo Lantbruk, som tilldelats titeln Årets mjölkbonde 2022.

Med priset Årets Mjölkbonde uppmärksammar Ludvig & Co och Växa Sverige, den mjölkbonde som utmärker sig som en extra skicklig mjölkföretagare.

Utmärkelsen går till den mjölkföretagare som bidragit till att utveckla mjölksektorn genom att på ett föredömligt sätt ha utvecklat sitt företag och varit en förebild för andra. Förutom äran får vinnaren en utbildningsresa i form av studiebesök, konferens eller liknande. Vinnaren får också sitta med i juryn inför påföljande års tävling.

Priset Årets Mjölkbonde delades ut för första gången redan 2012. Då hette pristagarna Tomas och Peter Johansson på Eneberga Gård på Vikbolandet. Efter det har priset gått till Laholm, Sjöbo, Eskilstuna och en rad andra platser i landet.

För att stärka stoltheten inom branschen och visa på den prestation vinnaren levererar i sitt mjölkföretag gällande lönsamhet, effektivitet, ledarskap och hänsyn till djur och miljö får vinnaren även titeln Årets Mjölkföretagare. Priset delas vanligen ut av Kungen i samband med utdelningen av Guldmedaljen i Stockholm.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig & Co och årets pris går till Brisbo Lantbruk, Östergården Brismene söder om Falköping, som drivs av Markus Brisbo med familj.

– Väldigt överraskande men fantastiskt roligt. Jag kommer att gå med lätta steg till korna i eftermiddag, säger Markus Brisbo när han får beskedet.

Brisbo Lantbruk, ligger i byn Brismene mellan Falköping och Ulricehamn. Där har familjen Brisbo drivit lantbruk i fem generationer. Med mjölken i fokus har företagets kapacitet stegvis utökats och man har även satsat på nötköttsproduktion. Tron på det hållbara svenska lantbruket och vår inhemska produktion är viktiga faktorer för Markus.

Gården har 75 mjölkkor av rasen Holstein som producerar i genomsnitt 12 170 kilo ECM per år i robot, och på gården finns även ett hundratal rekryteringskvigor.

För ett par år sedan byggdes ett nytt stall för köttuppfödning och idag finns där plats för runt 200 djur för nötköttsproduktion.

En imponerande god djurhälsa, en tydlig avelsstrategi för mjölk- och köttproduktion och förmågan att hålla en hög lägsta-nivå inom alla områden gör att Brisbo Lantbruk kunnat utveckla flera produktionsgrenar som var och en bidrar med ett riktigt bra ekonomiskt resultat.
– Att ha roligt i sitt jobb är en viktig faktor. Att dessutom kunna kombinera detta med en aktiv fritid känns viktigt. Man måste brinna för det man gör och vara engagerad i hela produktionen för att lyckas, säger Markus.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share