Appen Matglad – en succé

Appen visar steg för steg hur man gör alla delar av måltiden. Finns för kostnadsfri nedladdning till både Iphone och Android.

Appen visar steg för steg hur man gör alla delar av måltiden. Finns för kostnadsfri nedladdning till både Iphone och Android.

SVERIGE (JB)

För den som av någon orsak har svårt att läsa recept och få ihop en måltid finns nu en app. Bakom appen Matglad, som nu nominerats till Sveapriset, finns Margareta Frost-Johansson på Hushållningssällskapet Väst.

Ibland kan man tycka att det här med hundratusentals appar för snart sagt allt börjar ha en antydan av total onödighet över sig. Så kommer då en sådan app som Matglad och tar det här till en närmast fantastisk nivå i fråga om att verkligen fylla ett behov och samtidigt ha en snygg pedagogisk design.

– Hela idén med appen kom från en kostpedagog, Birgitta Toll, i Borås kommun som ringde mig, berättar Margareta Frost-Johansson som är avdelningschef och matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.

– Vi ville göra en app för intellektuellt funktionshind rade som utgångspunkt. Det görs inte något för den här målgruppen.

I målgruppen finns höga ohälsotal, övervikt och följdsjukdomar på grund av dålig mat. Att läsa ett recept och få ihop alla moment som krävs för en måltid är svårt. Appen skulle på ett enkelt aptitretande sätt hjälpa dem att laga mat.

Det ska nämnas att målgruppen i praktiken egentligen är större. På hemsidan står att man använder ”ny teknik för att inspirera och hjälpa alla som av olika skäl inte kan använda en kokbok.” och det är många.

– Vi skrev en projektansökan till Allmänna arvsfonden. Den blev beviljad. Vi är oerhört tacksamma för arvsfonden.

Man satte ihop ett team med utvecklare. Nu fanns också medel för att anlita en matstylist och en professionell fotograf.

– Appen visar steg för steg hur man gör alla delar av måltiden. Det står till exempel inte ”servera med ris”. Om man inte är van att laga mat så när vet man hur och när riset ska sättas på? Är det man först tillagat kallt när ris eller potatis är klart så är inte måltiden det den bör vara.

– Det är mycket logistik att laga mat. Därför är det en komplett måltid i appen och det finns även inbyggda timrar.

Att säga att det gått bra för appen är att uttala sig i underkant. I maj kunde Margareta Frost-Johansson hämta Post- och Telestyrelsens pris i tävlingen Innovation för alla.

Hon säger i ett pressmeddelande:
– Matglad är tänkt för personer med lindriga intellektuella funktionshinder och appen är en formidabel succé. Människor ringer och är överlyckliga för att de för första gången i sitt liv klarar av att laga mat efter en kokbok. Behovet och efterfrågan är mycket stort, och nu vill vi göra appen tillgänglig även för de som av olika anledningar inte kan läsa lätt svenska.

Genom att appen vunnit PTS innovationstävling fick man ett stöd på 1 700 000 kronor till projektet. Idag innehåller appen Matglad över 120 recept i cirka 15 olika kategorier. Det går att synkronisera med inköpslistan så att allt som behövs verkligen finns vid matlagningen. Appen är som sagt en succé.

– Användningen är jättestor bland funktionshindrade och personal. Det är 10 500 nedladdningar hittills. Vi kunde aldrig drömma om en så bra spridning i Sverige.

Den ännu enklare versionen som är på gång har bland annat uppläst text. Med den ska man nå ännu fler.

Nu är alltså Matglad nominerad till det fina Sveapriset.
– Av 41 bidrag är Matglad en av tre nominerade och vi får alltså lägst bronsplats. Vi är väldigt stolta och glada för vår app. Vi har skapat ett redskap som gör nytta.

– Vänta ett ögonblick, säger Margareta Frost-Johansson. Det kom just ett mail och jag ser att vi nu också är nominerade till årets Sally.
Bra ska belönas. Lycka till!

Text: BO BÄCKMAN

Share