Vilket spännande år vi har framför oss!

Så tycker man ju som bonde varje nyårsskifte. Kommer detta bli rekordåret med rekordskördar och rekordpriser? Men detta året måste på många sätt bli ett väldigt spännande år. När du läser detta kommer förhoppningsvis det parlamentariska käbblet i vår riksdag som vi upplevde i slutet på november att ha lagt sig lite så vi åtminstone vet vem som är ansvarig minister för respektive fråga och vilket parti som bär regeringsansvaret i stort. Vi kan ju inte annat än att önska vår nya landsbygdsminister lycka till! Du är önskad och eftertraktad och har en hel del att bita i.

De höga spannmålspriserna kan du inte göra något åt, vilket kanske är tur på sitt sätt. Det tycks ju faktiskt som att stjärnorna antyder att priset på vegetabiliska råvaror kommer ligga kvar på en historiskt hög nivå under en bra stund in på -22 och kanske rent av in på nästa eftersäsong, om det inte inträffar något remarkabelt på södra halvklotet och total lågkonjunktur i världsekonomin. Däremot borde de höga energipriserna bekymra fler än djurhållande bönder. Spannmålsodlare kan ju skratta hela vägen till banken, även när de betalat gödnings- och dieselpriserna om man bor i bygder med hyfsad hög skördepotential, men får vi ett 2018 i repris så fastnar nog skrattet i halsen på fler än skogsbygdens djurbönder… Hur som haver är det alltid lättare som bonde att leva och andas med ett högt pris på det man säljer, även om det man köper kostar skjortan. Ytterst kommer det ju handla om huruvida vi klarar att flytta de ökade kostnaderna längst ut till konsument eller ej.

Alla vill vi ställa om eller åtminstone göra oss mindre beroende av importerad fossil olja, men tulipanrosen för dig som ny minister med ansvar för landets livsmedelsförsörjning (känn lagom press) är att vi både måste komma längre med omställningen och samtidigt behålla produktionen i Sverige på vägen dit. De flesta andra länder har förstått detta och klarar därför att både arbeta för en omställning mot mindre fossilberoende för samhället i stort men samtidigt behålla konkurrenskraften genom att försöka hålla nere drivmedelspriserna för jordbruket. I den bästa av världar sker detta genom att man skapar ett bra pris på fossilfria alternativ men det är kanske för mycket önskedrömmar så här nära juletid. Som första tips till vår närings nya minister är därför att du tar ett par veckors prao hos din finländska kollega. Där är inte allt frid och fröjd men än så länge uppskattar de modernäringen än mer, Tyvärr tycks urbanisering och okunskap gå hand i hand även där och tar över i det annars mera jordnära Finland. Det blir tydligt när man beslutat sig för att verka för vegetariska måltider i hela Helsingforsområdet! I ett land som har än sämre naturgivna förutsättningar än Sverige att odla mat till människor.

Men du har mer att bita i. En rad olika EU drivna processer ska sjösättas i ett nationellt regelverk och kontext. EU:s The green deal, Livsmedelsstrategin Farm to fork, Taxonomin som vill betrakta skogsbruk med trakthyggesbruk och vattenkraft som icke hållbart, nya skogsstrategin, biodiversitetsstrategin och inte minst nya jordbrukspolitiken CAP. Allt är dock inte nattsvart, utan tvärtom i varje motgång kan det finnas möjligheter, men det gäller att vi både på gårdsnivå och nationell nivå försöker hitta och dra nytta av det lilla som går.

Så nog kommer närmaste året eller två verkligen bli spännande, oavsett om man är bonde, konsument, väljare eller politiker!

Må så gott och ha en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År i ett nästan alltför spännande Sverige, önskar Peter

PETER BORRING
samhällsdebattör och opinionsbildare

Share