Vildsvinsproblem i villaträdgårdar

Vildsvin och grävling även i tättbebyggt område

Kommunjägaren Jarl ”Jalle” Karlsson har satt upp en viltkamera i utkanten av en tomt där
det fanns spår av vildsvin, eller är det grävling.

VALDEMARSVIK (JB)

Vildsvin orsakar stora skador i jordbruket, det är allom känt. Grävling är en svår predator för inte minst de markhäckande fåglarna ute i markerna. Men båda dessa djurslag kan också ställa till problem i trädgårdar även i tättbebyggda områden.

I Valdemarsvik är Jarl ”Jalle” Karlsson kommunjägare och kontaktas därför inte sällan av bekymrade villaägare. Nu under eftersommaren har det varit ganska intensivt i ett område i utkanten av samhället.
– Det har varit tre till fyra mindre vildsvin som varit synliga i trädgårdar i utkanten av samhället och det är flera som hört av sig, berättar ”Jalle”.

På grund av, eller ska man säga tack vare, att det har varit och är torrt på gräsmattorna har dessa klarat sig. Men det finns tydliga spår av grisarnas framfart alldeles intill trädgårdarna.
– Jag lånade en vildsvins – fälla och satte upp, men inga grisar gick in i den. Med hjälp av viltkamera kunde jag konstatera att de gick runt fällan, men inte in i den.

Istället har han lyckats fälla två av dem genom att sitta och vakta på dem. Då är det tidiga morgnar som gällt.

En reflexion som görs beträffande det faktum att det endast är små grisar som varit synliga är – var är suggan? Det är ingen som sett den och den har inte heller fastnat på bild.

– Jag har kollat upp om det skett någon viltolycka med vildsvin i närområdet men det har det inte.
Det är inte osannolikt att suggan blivit skjuten av misstag. Effekten av detta är då inte ovanlig att kultingarna blir lite ”vilda” av sig och gärna går in i trädgårdar och liknande för att hitta föda. De har ingen som håller ordning på dem.

Ett annat vilt djur som också kan förekomma i trädgårdar främst i utkanten av ett samhälle, är grävling. Dessa gräver inte upp gräsmattor på samma sätt som vildsvin kan göra, men de kan böka i någon kompost eller rabatt för att främst hitta mask.
– Det brukar bli karaktäristiska hål i gräsmattorna där de tryckt ner nosen när de varit i farten. Men det har även varit för torrt för detta.

Däremot visar han hur ett par trädgårdskomposter regelbundet haft besök av dessa gynnar. Folk tycker inte sällan att det är obehagligt att ha dem i sina trädgårdar.

Myten om att man ska ha stövlar med kol i skaften för att de biter tills det krasar lever kanske fortfarande kvar. De är emellertid ganska harmlösa och ett möte med en grävling på gräsmattan framkallar som regel betydligt större rädsla hos grävlingen, som tar till flykten illa kvickt.

Något att tänka på om man nu inte vill ha besök av vildsvin eller grävling i sina trädgårdar, är att inte bjuda in dem. Det kan vara smidigt att kasta trädgårdsavfall samt gräsklipp i utkanten av tomten. Där blir det emellertid närmast ett smörgåsbord, vilken fungerar som en åtel för dessa gynnare. De gillar ju mask och annat som trivs på sådana ställen.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share