Veterantraktorplöjning vid Ilarstorp

Nio traktorer i varierande ålder gjorde ett snabbt jobb

Bengt Andersson och Stig Karlström kollar plogfårorna.

TJÄLLMO (JB)

Gården Ilarstorp ligger utmed vägen som går mellan Tjällmo och Godegård och den 1 maj brukar det vara ett pärlband med bilar. Då det inte blev någon Godegårdsmarknad detta år heller beslöt sig bröderna Karlsson att anordna en veterantraktorträff.

Man kontaktade vänner och bekanta och till slut dök det upp nio traktorer i varierande ålder. Dock var det knappt någon variation på fabrikat. Det fanns en Ford bland åtta Volvo BM! Det fanns både två- och treskäriga hydraulburna plogar av märkena Överum, Kverneland och en IH-plog.

Överumsplogarna hade särskilda namn som Sesam, Sefyr, Delfin och så vidare vilket de intresserade åskådarna hade bra koll på. Alla höll gott avstånd till varandra hela tiden.

Oftast brukar man höstplöja som lantbrukare, men om man har gärden i skogsbygden kan det vara bättre att plöja på våren. Då blir den kalla jorden fortare varm. Nackdelen är att om våren blir torr försvinner fukten lättare och grödan får svårare att växa. Gärdet vid Ilarstorp hade varit vall och var lättplöjt.

Då gärdet inte var så stort blev det många pauser och Rikard Karlsson som sålde kaffe och korv hade det fullt upp ibland. Då surrade luften av, i huvudsak, traktorprat och kanske om vädret. Solen slösade dock värme och ljus denna dag, om man var i solskenet.

En av bröderna Karlsson heter Stefan och är känd för sin skicklighet att såga skulpturer med sina specialsågar. Denna dag sågade han ut en traktor, en Volvo BM Bison 470 ur en cirka 150 år gammal lind. Den hade vuxit i Boxholm men börjat bli dålig.
– Många ringer till mig och frågar om jag vill ha riktigt grova trädstammar, sa Stefan. Det kan vara skogsarbetare, arborister eller andra ägare. Nu har det blivit rätt mycket av både alm på grund av almsjukan och granbarkborreträd.

Runt ladugården fanns flera högar av olika träslag. Ett lotteri hade anordnats på traktorskulpturen och den vanns av Fordföraren Robert Johansson!

Det blir lite roligare att plöja om man är några stycken traktorförare och sen går det fortare också! Ett och annat tips om reparationer och renoveringar byts också.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share