Veterantraktorer vände den östgötska myllan

24 traktorer med två skär vardera avverkar inte lite i den östgötska myllan och här är det snart dags för slutfåran och att sedan köra vidare till nästa fält alldeles intill.

VALDEMARSVIK (JB)

Veterantraktorplöjningar växer nästan som svampar ur jorden lite varstans nu på höstkanten. Intresset för att se dessa veteraner i arbete är stort både hos publiken och inte minst hos dem som luftar sina klenoder ute på fälten. Bjuds det dessutom på underbart höstväder, som på gården Viby i Östra Ryd, är succén ett faktum.

Det var Svenska Ferguson – klubben Grålle som stod för arrangemanget med Kjell Kåkneryd som general för tillställningen. Ryggarna var spik rakt upplagda och tegarna klara att ta sig an för de hugade plöjarna.
– Vi hade fantastisk tur med vädret. Det har ju annars varit ostadigt och blåsigt den senaste tiden, men idag är det perfekt höstväder för en veterantraktorplöjning, sade Kjell Kåkneryd.

Totalt var det 24 traktorer igång på fältet som plöjdes. Eftersom det var tvåskäriga plogar på hydraulen eller kopplade till draget, blev det hela 48 skär i marken, vilket innebar att det snart avverkades förhållandevis stora arealer. Den Östgötska myllan vändes och det blev ett gott plöjningsresultat. Förhållandena var goda på alla sätt och det var en fröjd att se resultatet.

För även om inte alla plogar var alldeles rätt inställda, så var förutsättningarna förlåtande. Annat är det om det handlar om styv lera, samtidigt som det är blött på ytan.

Nu tuffade traktorerna på och det fungerade bra, samtidigt som just Fergusontraktorernas med, på sin tid unika hydraulsystem, inte fick möjlighet att visa sin överlägsenhet.

Eftersom det var Grålleklubben som stod som arrangör, var det många Fergusontraktorer i arbete. Men det var även många BM och Volvo på fältet samt några Fordson.
– Det var minst 200 personer som var här och tittade på och fick vara med om en fin dag i solskenet, framhöll Kåkneryd som kände sig synnerligen tillfreds med arrangemanget när han vid dagens slut summerade det hela. Han berättade också att för serveringen svarade Mats Carlsson med medhjälpare. Han är till vardags lärare på en kockskola.

Förutom grillad korv, kaffe och sådant så serverades även en superb gulaschsoppa. Alltsammans hade en strykande åtgång och lagret såldes slut.

Råvarorna levererades från Affär’n i Östra Ryd, en satsning av de kreativa byborna, med tillhörande bensinmack. Intäkterna av försäljningen gick också direkt till Affär’n, som på detta sätt fick ett välkommet tillskott till kassan.

Text och bild: HANS ANDERSSON

Share