Veterantraktorer plöjde i Fågelstad

17 entusiaster plus publik samlades för veteranträff

Tre killar framför var sin traktor som respektives farfar en gång ägt. Från vänster Henke Larsson, John Deere 2120, Calle Hjalmarsson, BM Boxer 350 och Henrik Carlsson, Volvo BM 810.

FÅGELSTAD (JB)

En lördag i mitten av oktober såg 17 traktorförare till att ett gärde hos Janne Philipsson på Fågelstad Storgård blev plöjt. Tre killar, Henke Larsson, Henrik Carlsson och Calle Hjalmarsson, hade åter igen samlat sina vänner och bekanta till en trevlig veterantraktorträff.

Lördagen började med tre minusgrader på sina håll, så vinden var lite kall. Men solen lyste från en klarblå himmel och gjorde det riktigt skönt, där det var lä. De som satt utan hytt eller bara störtbåge var dock rejält klädda. Vana av sådana här evenemang.

Johan Svensson från Brokind, satt utan hytt i sin BM Boxer från 1966, men han var rejält påpälsad. Han åkte hemifrån redan vid klockan sju på morgonen för att komma till plöjningen vid tio. En riktig entusiast med andra ord!

Den äldsta traktorn var förmodligen Pelle Johanssons BM 10 från 1949. Traktorn, som ibland kallas för ”plankan”, drog en enskärig hydraulburen plog. En BM 20 från 1950 med järnhjul rattades av, hör och häpna, Theodor Gustafsson, endast 3,5 år gammal. Pappa Johan Gustafsson såg dock till att allt gick rätt till och att plogen, en tvåskärig bogserplog hamnade rätt i fåran. Theo satt med hela tiden och såg ut att trivas där han satt och styrde.

Det var övervägande Volvo BM traktorer som körde. De senare modellerna, Volvo BM 700, 800 och 810 drog både fyr- och femskäriga plogar.

Två kompisar, Fredrik Wall från Korskrog och Hampus Heljelid från Skeppsås kom i var sin Grålle.
– Min Grålle är från 1952 med beteckningen TED 20, sa Fredrik. Det är en bensin/fotogenare.
– Och min Grålle är en TEA 20 från 1956, sa Hampus. Vi har båda tvåskäriga Fergusonplogar.

Tilläggas bör att Fredriks Grålle var utrustad med rejäla högtalare i störtbågen och en svensk flagga.

I pauserna bjöds traktorförarna på grillad korv och dricka eller kaffe med bröd till. Lite struligt blev det dock när undertecknad hade glömt korven hemma, fyra mil bort, men en snabbvisit på Östenssons i Skänninge löste det problemet, så ingen behövde gå hungrig särskilt länge.

En anmärkningsvärd sak bör dock nämnas och det är att de tre som anordnat träffen, kom denna dag i var sin traktor som respektives farfar ägt en gång. Henrik ”Henke” Larsson hade sin farfars John Deere 2120 från 1970. Den köptes ny av Lars-Erik Larsson och så övertog sonen Lars-Johan den och därefter av Henrik. Samma familj har alltså haft traktorn sedan den var ny.

Calle Hjalmarssons BM Boxer från 1967 köptes när den var två år gammal till gården Evertsby, Motala av Boo och Bengt Hjalmarsson. Boo var Calles farfar. Henrik Carlssons BM 810 köptes till gården Säter, Motala 1977 av Bengt Carlson, farfar till Henrik, men byttes mot en annan traktor 1982. Hittades och köptes tillbaka av Henrik Carlsson 2017.

Det 15 hektar stora gärdet hade bara vändtegen kvar när veterantraktorplöjarna styrde kosan hemåt. Vändtegen tog Janne Philipsson själv hand om. Ett mycket trevligt sätt att träffas både för de som plöjer och de som bara kommer för att titta på. Killarna hade inte annonserat om sitt evenemang på grund av Coronan, men det kom besökare ändå. Besökarna höll dock behörigt avstånd till varandra där man stod och diskuterade de olika traktorerna och andra intressanta ämnen.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share