Veterantraktorer klarade jobbet

Roligt evenemang när tre vänner bjöd in till plöjning

Bara Volvotraktorer. Lägg märke till den maffiga pipan på Andreas Johanssons traktor närmast i bild.

MOTALA (JB)

Så här när naturen börjar färgas i gula, oranga och röda färger är det dags för bonden att höstplöja. Det kan vara ett ensamt jobb att sitta i sin traktor fåra upp och fåra ner och vända på jorden. Lite roligare och fortare går det om man samlas ett gäng entusiaster och plöjer tillsam

mans. De tre vännerna Henke Larsson, Carl Hjalmarsson och Henrik Carlsson bjöd in till en veterantraktorplöjning den sista helgen i september på Stens löneboställe straxt söder om Motala.

Det kom 15 traktorer till det 15 ha stora stycket. Henke Larssons far, Johan, är arrendator på stället och tyckte det var ett trevligt sätt att få marken plöjd. En John Deere, en Ford, en Nuffield och 12 Volvotraktorer kom till träffen. Bakom traktorerna hängde plogar med ett – fyra skär. En Volvo T22 utmärkte sig lite extra. Den hade visserligen bara ett skär på plogen men oj, vad fort det gick att plöja.

Den maffiga pipan avslöjade att motorn inte var i original. Det visade sig vara en Cheva diesel V8 på 170 hk som satt under huven. Traktorn kördes av Andreas Johansson. Hans far, Pelle var också med och plöjde och även brodern Patrik var där med sin traktor. Patrik hade med sönerna Valentin, William och Vilgot. När det var dags för hemfärd lastades Vilgots barnvagn i bakskopan och barnen, med hörselskydd på, i traktorhytten. Bra och behändigt.

När man är så många går det riktigt snabbt, så en och annan kaffestund hanns med. Grillad korv fanns också att tillgå. Kan vara gott att få något varmt i magen, för ibland är veterantraktorerna utan hytt eller har en dåligt isolerad hytt. Det är stor skillnad mot dagens ombonade traktorhytter, men sitter man, som en del lantbrukare gör, en hel dag i hytten är det bra för kroppen om den är någorlunda bekvämt utrustad. Vid matstunderna var det prat om traktorer, plogar, åkerns beskaffenhet, skörden och kommande auktioner under mycket skoj och bus med varandra. Även hur man hittat sina veteranare och fått hem dem till gården. Tips och råd om hur man renoverar gavs också.

Anders Norrman hade sin hund Felix med och den hunden gillar verkligen att sitta på traktorn. Felix är en Boxerhund. Anders hade tidigare köpt en Volvo BM Boxer-traktor för att ha ”en Boxer i en Boxer”. Det gick inte alls bra. Felix fick inte rum och såg dåligt. Så nu sitter Anders och Felix i en Volvo BM T 24 från 1954 utan hytt och har det mysigt. Blir kanske inte lika mysigt när höstregnen kommer igång. Denna dag var det dock uppehåll, men lite småblåsigt och solen tittade fram då och då.

Gärdet var snart upplöjt så Johan Larsson hade endast vändtegen kvar att plöja. Ett roligt evenemang som både små och stora traktorentusiaster gillar.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share