Välbesökt strömmingsfiske

Populärt evenemang i Frugelöt i Börrum

En mycket fin dag utmed Gropviken i Börrum. Det fanns en hel del strömming i skötarna.

BÖRRUM (JB)

Vartannat år ända sedan slutet av 1990-talet så har detta strömmingsfiske varit ett evenemang som lockat många besökare. Så även i fjol. Denna andra lördag i maj var det även… Bygdegårdens dag. Vad kunde då passa bättre än att Börrums Bygdegårdsförening arrangerar just strömmingsfiske vid Frugelöts brygga just denna helg?

Redan utmed länsväg 210 möts man av skylten ”Fiske klockan 10:00”. Det är sedan bara att följa grusvägen in genom skogen. Efter en stund möts man av åkrar och beteshagar som öppnar upp ett otroligt vackert och kuperad landskap som sträcker sig ner mot Gropviken i Börrum söder om Söderköping. Och det är just här man finner bryggan i Frugelöt.

Att många valt att vara ute i god tid märker man direkt. För trots att det är tidigt på förmiddagen så möts man av många bilar på den tillfälliga parkering som i vanliga fall tjänstgör som beteshage för traktens kossor.

Att väderprognosen varnade för både regn och låga temperaturer var inget som hindrade besökarna när de sakta vandrade från parkeringen bort mot Frugelöts brygga. Bärandes på diverse emballage i en förhoppning om att få med sig lite nyfångad strömming hem.

– Ja det är många år som vi nu genomfört det här evenemanget berättar Åsa Nordborg Larsson när hon tillsammans med maken Lennart Larsson möter upp vid bryggan.
– Det är Börrums Bygdegårdsförening som arrangerar det strömmingsfiske som genomförs här vartannat år. Det var 1998 som evenemanget ägde rum för första gången efter en idé från Tomas Månsson och Lennart Larsson, berättar Åsa vidare.

Både Åsa och Lennart är styrelsemedlemmar i Börrums Bygdegårdsförening och berättar att båten med den nyfångade strömmingen kommer vid 11-tiden.

Åsa fortsätter.
– Sedan vet man ju inte hur mycket strömming vi får. Något år fick vi bara tre kilo medan andra år har det blivit så mycket strömming att det varit svårt att avyttra.

En av dagens besökare är Rosemarie Bondesson från Linköping.
– Jag har besökt detta strömmingsfiske flera gånger berättar Rosemarie, som även har ett sommarhus i Ramsdal. Hon berättar vidare.

– På grund av pandemin så har inte något evenemang kunnat genomföras under de senaste fyra åren, men just idag är det som vanligt igen.

Utefter den magasinsbyggnad som är belägen vid Frugelöts brygga servera Börrums Bygdegårdsförening nybryggt kaffe med kaka för den som önskar. Och i samma bordslänga möts man av Kallsöfiskarn Anders Johansson, som har rökt fisk till försäljning. Att besökarna har god kännedom om dessa lokalproducerade delikatesser går inte att ta miste på. Och många är intresserade av att även få köpa med sig en bit rökt lax.

Lite längre bort, runt hörnet på magasinsbyggnaden, möts man av doften av nystekt strömming. Här pågår febril aktivitet. Det paneras och steks och tillsammans med diverse tillbehör serveras välsmakande strömmingsklämmor som just idag tillagas av Roger Bodin och Håkan Pettersson. Och vi som valde att prova dessa strömmingsklämmor kan inte annat än intyga att de smakade otroligt gott!

Helt nära strandkanten stod Kurt Fyhr för musikunderhållningen tillsammans med Lars Ringman och Lars Johansson. Med en bred och uppskattad repertoar var det många som denna dag njöt av musiken i denna fantastiska miljö. Kurt Fyhr har varit med ända sedan detta evenemang startade, men berättade att medmusikanterna växlat under åren som gått.

Klockan har nu blivit drygt 11 på förmiddagen och ordföranden i Börrums Bygdegårdsförening, Thorbjörn Nordborg närmar sig platsen för där båten med årets strömmingsfångst skall lägga till.

– Lite orolig är man ifall det ska finnas någon strömming i strömmingsskötarna, berättar Thorbjörn.
– Vi provfiskade lite i veckan som gick och tyvärr hade sälen tagit mycket av strömmingen, det återstod bara huvudena kvar på strömmingen.

Precis som planerat anländer fiskebåten strax efter klockan 11. Farhågor om konkurrens om strömmingen var just bara farhågor. I vart fall denna förmiddag. Fiskebåten lägger till och strömmingsskötarna halas upp mot land. Besökarna samlas utefter kanterna och får del av den nyfiskade strömmingen.

Solens strålar väljer att försiktigt bryta fram mellan molnen vartefter näten sträcks ut. En fantastisk förmiddag i en underbar trakt börjar nu gå mot sitt slut. Många beger sig därefter hemåt och i helgen serveras det säkert strömming hemma hos många av dem. Nöjda efter att återigen haft förmånen att få besöka ett av dessa traditionella evenemang som vi hoppas ska arrangeras under många år framöver.

Text och bild: MARIA LÖNNBERG

Share