Sunsolutions – solel till företag

Fullt upp för Motalaföretaget som behöver nyanställa

Lars Laurin, vd, och Björn Karlsson säljare på Sunsolutions i Motala. Bild: PRIVAT

MOTALA (JB)

Allt fler människor i Sverige vill bidra till ett bättre klimat för allt levande. Många har börjat tittat på alternativa energikällor som exempelvis sol och vind. Men vart vänder man sig, hur går man tillväga och vem kan man be om sakkunnig hjälp hos?

Företaget Sunsolutions by Telecon i Motala är ett företag i branschen som gärna står till tjänst. Vid en telefonintervju berättar vd Lars Laurin och Björn Karlsson, säljansvarig på Sunsolutions, lite om företaget.

Till vilka kunder vänder ni er?
– Vi vänder oss i första hand till små eller medelstora företagare, men även till jordbrukare, svarade Lars. Vi kan hjälpa till att ta fram det bästa och mest hållbara alternativet med både solel och vindkraft. Unikt för Sunsolutions är att vi jobbar enbart med premiumprodukter från tyska och europeiska tillverkare. Allt för att uppnå närhet, hållbarhet samt spårbarhet, men också för att kunna försäkra våra kunder om att vi verkligen lever upp till våra och tillverkarens garantier för framtiden.
– Solpaneler ska kunna sitta uppe i över 30 år och då är det viktigt att ge kunden trygghet.

Hur gör ni då?
– Vid en första kontakt bokar vi ett möte där förväntningar och förutsättningar diskuteras, förklarar Björn Karlsson som är säljansvarig på Sunsolutions. Sen gör vi en kontroll på plats om det är lämpligt. Därefter tittar vi på vad kunden har för önskemål och förbrukning och så dimensioneras anläggningen efter det.
– Om du vill kan du titta på vår hemsida www.sunsolutions. se så ser du hela processen från första kontakt till slutinstallation. Kunder får dessutom en slutdokumentation efter installationen där allt finns sammanställt om solelsanläggningen.
– Några kunder där vi satt upp solel är på Brunneby musteri, HSB Akacian i Motala, Högby spa, Glasmästarn, Alnorps gård och många fler.

Men fungerar solel under hela året i Sverige?
– Nej, det gör det inte, sa Lars. De sämsta månaderna är december och januari. Februari och november är också magra, men från mars till oktober går det bra. De magra månaderna måste man köpa sin el som vanligt. Överskottet som blir under de ljusa månaderna, kan man sälja till Vattenfall, Bixia eller vilken el-leverantör man nu har.

Hur länge har Sun solutions funnits?
– Vi startade bolaget 2004 med infrastrukturprojekt och 2009 började vi med vindkraft och då speciellt vindmätning. Sedan 2016 har vi även lagt till bifirman Sunsolutions som arbetar med solel.
– När vi anlägger solel så har vi egen personal som gör hela installationen till den är färdig. Solelinstallationerna gör vi bara i Sverige. Vindmätningsmaster gör vi i hela Europa, och även här arbetar vi med egen personal och med alla specialister som behövs för vindmätning inför ett vindkraftsprojekt.
– Sen arbetar vi även tillsammans med ett delägt bolag, VKS Vindkraft Sverige AB, med projektutveckling för hela vindkraftsparker. Där utför vi hela projekteringen men sedan säljer vi projekten inför byggnation till lämpliga framtida ägare (pensionsfonder exempelvis) och följer projektet under byggtiden som byggledare. Det är oftast stora entreprenörer som gör själva jobbet. Nu ska vi även börja bygga flera vindkraftverk vid Hultema i norra Tjällmo.

Vad är projektet Stjärnkraft?
– Vi har hyrt mark av Motala kommun på Tuddarp där vi projekterar en solelsanläggning på 1,5 MW. Det fina med projektet är att vi bygger den på mark som inte kan utnyttjas på 50 – 75 år, då den är klassad som deponi. Planen är att sälja andelar till företag eller privatpersoner. Genom detta kan vi leverera grön och närproducerad el till Motalaborna. För att få en uppfattning om hur stor anläggningen blir, kommer den att motsvara hushållsel till nästan 300 hushåll.

Ni verkar ha fullt upp?
– Ja, det kan man säga och vi behöver nyanställa två-tre servicetekniker eller ingenjörer. Vi har vårt huvudkontor här i Motala, så det är bara att höra av sig på telefonnummer 014-44 10 00, avslutar Lars vårt samtal.

Text: EVA CARLSSON

Share