Solskensdag för traktorfantaster

Veterantraktorer plöjde i Mormorsgruvan

Traktorerna må vara gamla, men de funkar fortfarande utmärkt att plöja med

ÅTVIDABERG (JB)

Ferguson, Volvo och Bolinder-Munktell. Traktorentusiasterna hade mycket att titta på när det anordnades plöjning med veterantraktorer i Mormorsgruvan. Vårsolen sken över Mormorsgruvan och många passade på att göra en söndagsutflykt till det gamla gruvsamhället för att uppleva lite lantlig idyll

Det har blivit tradition att arrangera plöjning med veterantraktorer och så även denna vår. Vid Ramshult Mellangård stod rader av parkerade bilar som forslat både barn och äldre till detta gemytliga vårevent. Många besökare hade med sig fika som de njöt av antingen sittandes på en sten eller tuva eller i medhavda solstolar.

På gärdena pågick plöjningen för fullt från klockan tio och framåt. Veterantraktorer av skiftande färg, årsmodell och märken gjorde räta linjer över fältet där de tuffade fram med sina plogar. Vid ett tillfälle blev det lite snett, men då hördes traktorföraren skratta:

– De ska harva imorgon, så det kvittar.

Besökarna uppskattade att kunna titta på charmiga gamla traktorer och få en nostalgisk känsla för hur det kunde se ut på åkrarna förr i tiden. När hungersuget satte in fanns även möjlighet att köpa fika och tilltugg. Grillen var tänd och där gick korv och hamburgare åt i rask takt. Några slog sig ner vid de uppställda borden och kunde njuta av en god kopp kaffe samtidigt som de tittade på veterantraktorerna som for fram över åkrarna. Stämningen var uppsluppen och trevlig och det blev en härlig dag där besökarna trivdes.

Per Gröndal från närliggande Bjärka-Säby kom gående med sonen Gunnar i barnvagnen. Han är egentligen ingen större traktorfantast men tyckte att veteranplöjningen var en trevlig liten söndagsaktivitet.

– Jag gillar atmosfären och den här sortens tillställningar. Och det är kul för barnen att se hur det funkar med jordbruk. De har inte samma historiska kopplingar som en själv till hur det gick till förr, sa han och fortsatte:

– Jag har träffat några personer som jag känner. Det är alltid trevligt med såna här tillställningar där man kan springa på gamla bekantingar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share