Södergård 1, Uppgränna

Med 250 meter Vätterstrand

Bostadsbyggnad från 1859 med en boyta om 140 kvadratmeter. Ekonomibyggnader, 15 hektar mark och 6,5 hektar vatten i Vättern. Mycket vackert ostört läge med fantastisk utsikt. Välkommen till Södergård 1 som är veckans gård till salu.

Vyerna man ser från E4:an norr om Gränna, är välkänt vackra. Med rätt ljus är de utan överord underbara och med Visingsö som fulländar utsikten. därute. Längs det som idag är turistväg, den gamla E4:an och tidigare Riksettan, kommer man ändå närmare den har fina bygden.

Det är en underskön miljö där landskapet höjer sig brant i öster, ofta helt nära vägen, med ruinen Brahehus däruppe på höjden. I väster bildar gårdar och åkrar en remsa av sammanhängande jordbrukslandskap mellan vägen och Vättern.

Här, ett par tre kilometer norr om Gränna, finns byn Uppgränna. Den har mycket gamla anor och namnet förekommer redan 1314 i formen Uppgrannom. Anorna sträcker sig ännu längre bakåt i tiden, före 1000-talet.

Väster om vägen, i Uppgränna, finner man veckans gård, Södergården 1 med bostadshuset endast 500 meter från Vättern. Läget och utsikten kan knappast lämna något att önska. Man använder från mäklarens sida det verkligt relevanta ordet panoramaläge.

Mangårdsbyggnaden från 1859 vilar till två tredjedelar på källargrund. Huset värms via vattenburen centralvärme från bergvärmepump. Boytan uppgår till 140 kvadratmeter. I huset finns takmålningar av Josef Nilsson, daterade till 1901.

På nedre plan finner man bland annat ett litet badrum och vardagsrummet. Här finns även köket som har elspis med varmluftsugn, kyl och frys med mera. Matplatsen har utsikt över Vättern. I köket finns även en vedspis.

Också övervåningen har ett kök. Det är utrustat med elspis och diskbänk. Vidare inrymmer våningsplanet två sovrum, det ena med utsikt mot Vättern. Här uppe finns även ett badrum samt två mindre rum som tidigare varit så kallade snedgarderober.

I källarvåningen finns ett garage med murade väggar och gjutet golv och tak. Det anges vara svetssäkert. Här nere finns också tvättstugan med tvättmaskin och torktumlare, pannrum, matkällare och ett rum varifrån en trappa leder till entréplanet.

Ladugården från 1902 har en snickarverkstad med isolerade väggar. Det finns möjlighet att förvärva maskinell utrustning från den. Vidare finns goda förrådsmöjligheter, en äldre fähusdel, potatiskällare med mera.

Åkermarken om 14,7 hektar är stenfri och räknas till den bästa i länet. Den är ett sammanhängande välarronderat skifte. Åkermarken är skriftligt upplåten.

Jakträtten följer köpet. Bland annat finns fasaner på markerna och man ha konstaterat häckning av fasan under våren 2017.

Fastigheten har 6,5 hektar enskilt vatten och enskilt fiske i Vättern samt en 250 meter lång strand. Det framhålls de stora kräftor som fångats på fiskevattnet. Enligt ägarens uppgifter har de största varit på 0,5 kilo styck.

Södergården 1 har ett underbart läge mellan Vättern och den gamla landsvägen som faktiskt fungerar lika bra än för att ta sig vidare söderut eller norrut.

Text: BO BÄCKMAN

Fakta
Mangårdsbyggnad: Byggår 1859. Källargrund. Boyta 140 kvm. Takmålningar från år 1901 av Josef Nilsson.
Ladugård: Uppförd 1902. Inrymmer snickarverkstad med isolerade väggar (möjlighet finns att förvärva maskinell utrustning), ränne, äldre fähusdel, potatiskällare m m. 
Två förrådsbodar.
Areal: Totalt 22,5 ha. 14,7 ha åker, skriftligt upplåten. Skog 0,4 ha. Vatten 6,8 ha. Småhusmark lantbruk 0,6 ha.
Fiske: Enskilt vatten och enskilt fiske i Vättern. På fastighetens fiskevatten har genom åren ansenliga kräftor tagits upp, varav de största, enligt uppgift från ägaren, uppgått till 0,5 kg/styck.
Jakt: Följer köpet. Jakt på bl a fasan, hare och rådjur. Konstaterad häckning av fasan under våren 2017.
Pris: 6 000 000 kr. Bud.
Ansvarig mäklare: Sven-Eric Dahlson, LRF Konsult, 036- 34 23 90

Share