Slåttergille i Åsbo firade 30 år

Peter och Elin Tudén med barnen Thea och Tilda har kommit från Lekeryd för att delta i gillet.

BOXHOLM (JB)

I ett strålande sommarväder var det dags för det årliga slåttergillet på Pålsbo äng lördagen den 15 juli. Eftersom det var 30- årsjubileum för gillet bjöds de flitiga arbetarna på lite extra festligheter.

I 30 år har man haft slåttergille på Pålsbo äng i Åsbo i Boxholms kommun. Sedan mitten av sjuttiotalet har ängen, som ligger på Pålsbo gårds ägor, varit naturreservat. Gården ägs och drivs av Lars-Göran Björk och hans familj.

I gårdens äldsta boningshus, som mest används som gäststuga eller vid olika tillställningar, förbereds lunchen när Länstidningen kommer på besök. Det luktar gott i det trivsamma bondköket av färskpotatis, sill, köttbullar och grönsaker. Siv Friedmann Björk och dottern Ulrika, som har fullt upp med förberedelserna, är klädda i likadana blåvita fräscha sommarklänningar.

– De är nyköpta men lite tidlösa i modellen, tyckte vi, säger Siv. De påminner om klänningar som användes förr i tiden.
Att arrangera ett gammaldags slåttergille var från början Sivs idé.
– Då var vi tre familjer som arrangerade gillet. Intresset var väldigt stort och det kom mellan 100-130 personer varje sommar och hjälpte till. Det krävdes naturligtvis mycket planering och arbete för alla som hjälper till ska ha fika både förmiddag och eftermiddag med lunch däremellan. Kvällen avslutas med middag och trivsam gemenskap. Numera är det mest grannar, släkt och vänner som kommer och vi slår bara en tredjedel av ängen, det klarar man på 30-40 personer. Den resterande delen av ängen arrenderas av Länsstyrelsen. Nu när vi inte är så många kan vi också äta inne i det stora rummet här i huset, visar Siv.

– Jag har också varit med i alla år, inflikar Ulrika med ett skratt. Men jag var förstås inte så aktiv vid starten eftersom jag bara var ett halvår då.
Ute på ängen råder full aktivitet i sommarhettan och de flesta av deltagarna har varit med i många år. De yngsta deltagarna är systrarna Thea och Tilda Tudén från Lekeryd som är här med sina föräldrar Elin och Peter. Mormor och morfar Carina och Håkan Gustafsson från Boxholm är också på plats. Carina har tillbringat mycket tid på gården eftersom hon är släkt med Lars-Göran och slåttergillet är en självklar tradition för familjen. Fyraåriga Thea är mycket flitig med sin lilla kratta och har knappt tid för fotografering. Hennes gräshög är imponerande.

Med liar och krattor arbetar sig de flitiga deltagarna fram över ängen. En gammaldags traktor med en slåtterkniv bakom körs av Lars-Görans kusin Anders Björk.
– Jag bor i Dala Järna och har varit med på slåttern i 25 år och det är alltid lika trevligt, tycker Anders.
Under överinseende av Lars-Göran rullar en större traktor med vagn in på ängen för att ta upp en del av gräshögarna.

– Gräset körs ut till ängen bredvid för att packas i rundbalar för att sedan användas som foder åt våra ungdjur i vinter, berättar Lars-Göran.
Skön musik börja ljuda från gårdsplanen. Det är HK – Holmbom och Karlsson, en populär östgötsk duo, som värmer upp. De ska stå för kvällens underhållning och Jan Holmbom och Lennart Karlsson är redan i högform trots att det är några timmar kvar till den avslutande middagen.
– Vi har ordnat det lite extra trevligt idag, berättar Siv, eftersom det är 30-årsjubileum. Det ska bli jätteroligt att få njuta av musiken av de här killarna ikväll.
Nu börjar de flitiga arbetarna komma in från ängen för välbehövlig vila och lunch. Sedan återstår ytterligare arbete under eftermiddagen innan det är dags för middag och musikunderhållning. Härligt att det finns människor som bevarar våra gamla traditioner.

Text och bild: GEN LARSSON

Share