Skogsdag med nostalgitraktorer

Anders Hultman, Nostalgitraktorklubbens ordförande, fällde en tall som var kullblåst och lutade mot ett annat träd assisterad av Arne Bohlins skotare.

Anders Hultman, Nostalgitraktorklubbens ordförande, fällde en tall som var kullblåst och lutade mot ett annat träd assisterad av Arne Bohlins skotare.

VIKBOLANDET (JB)

Nostalgitraktorklubben på Vikbolandet har haft årets första träff, skogs träffen. Den var för andra året i rad förlagd till Ring gård i Å socken på Vikbolandet hos Arne Bohlin.

Det var välskyltat. Redan vid Kuddby kyrka var skyltar uppsatta som sedan ledde ända fram till skogsvägen där träffen var arrangerad. Vid avfarten till skogen fanns en parkering där man såg Slätbakens vatten helt nära. Två hundra meter in i skogen hade arrangörerna dukat upp med kokkaffe och grillkorv. Kaffet kokades över öppen eld och korvarna grillades i ett bensinfat omgjort till grill. Stockar att sitta på låg runt brasan.

Åtta traktorer hade körts till träffen. En femtio år gammal Volvo BM midjestyrd skotare som hör hemma på Ring och kördes av Arne Bohlin. Föreningens ordförande Anders ”Hutte” Hultman kom med sin Massey Ferguson 175 Allmatic med ett drivsläp med hydraulisk kran och gripklo. Träffens yngste aktiva deltagare var elvaårige Jonathan Lindgren med sin David Brown och ett timmersläp utan kran och den nioårige medhjälparen Allan Erichsen från Ållonö. Pojkarna handlastade sitt släp med allt som de orkade få upp och Jonathan körde och backade med stor precision inne i skogen.

Håkan Olsson hade med sig en Nuffield 460 från 1963 med ett Rottnesläp också det från 1963 försett med wirekran. Det kräver en alert medhjälpare som drar ut wiren och fäster den vid de stockar som ska upp på släpet och här var Peter Jonsson från Östra Stenby en flink medarbetare. Ytterligare några traktorer deltog men släpade ut virket då de inte hade någon vagn.

Jordbrukarens utsände pratade med ordförande Anders Hultman när tre timmar hade förflutit, då hade han räknat in närmare etthundra besökare som studerat de åtta traktorernas verksamhet i skogen.

Örjan Svensson som jobbade som korvgubbe den här dagen berättade att han grillat 110 korvar under samma tid. Med andra ord en lyckad skogsdag för Nostalgitraktorklubben.

Text och bild: LARS-T JACOBSON

Share