Skogsägare i Södra firade 80 år

Gemensam dag för de urspungliga föreningarna på 50-årsjubilerande Kindasågen

Många ville vara med och fira att Södra Skogsägarna fyller 80 och Kindasågen 50 år.

KISA (JB)

I år är det 80 år sedan skogsägarföreningarna i Kronoberg, Norra och Södra Kalmar, Blekinge och Östergötland gick samman och bildade Sydöstra Sveriges Skogsägarföreningar Förbund. Det var en samverkan som kom att leda till dagens Södra Skogsägarna. I Östergötland firade Södra detta med en gemensam dag på Kindasågen lördagen den 11 augusti.

Kindasågen passade också på att fira att det i år är 50 år sedan sågen byggdes. Och det var mycket folk  i alla åldrar som ville vara med och fira födelsedagsbarnen. Det bjöds på rundvandring på sågen, aktiviteter som exempelvis skördarmaskiner, timmerbil, drönare i aktivitet, test av WR-glasögon, hoppborg, hinderbana samt fyra stationer som speglade Södras historia och framtid. Kaffe och grillat bjöds det också på.
– Vi är viktiga och ni är viktiga, sa styrelseordförande Lena Ek i sitt högtidstal där hon framhöll den ekonomiska föreningens uppgifter att hjälpa medlemmarna med ekonomin och att arbeta med näringspolitiskt stöd till den enskilde skogsägaren.
– Fortfarande efter 80 år behöver Södra hjälpa skogsägarna.

Lena Ek sa också att den förädling som Södra nu alltmer ägnar sig åt är viktig för den enskilde medlemmen.

– Vi har mottagningsplikt och vi bryr oss inte bara om ”filén”, utan tar hand om hela ”djuret”, för att använda en liknelse.
Hon hyllade också 50-åringen Kindasågen och framförde ett tack till hela bygden som ställde upp efter stormen Gudrun 2005, bl a med lagring av timmer i Kisasjön.
– Det glömmer vi inte!

Det råder bra konjunktur för skogsprodukter för tillfället och förra året kunde Södra dela ut 868 miljoner kronor till sina 51 300 medlemmar.
Lena Ek kunde naturligtvis inte förbigå klimatfrågan och de bränder som härjat i svenska skogar denna sommar.
– Klimatfrågan är aktuell och en stolt Södramedlem kan säga att de gör mer än de flesta. En gård på 50 hektar klimatkompenserar för 40 personer, sa Lena Ek.

De tidigare ordförandena Lars-Erik Åström och Christer Segerstéen berättade därefter lite om sina erfarenheter av ordförandeskapet.

Text och bild: JAN HULTMAN

FAKTA

Södra Skogsägarna grundades 1938 och är Sveriges största skogsägarförening med 51 300 skogsägare som medlemmar. Södra är också en internationell skogsindustrikoncern med 3 500 medarbetare runt om i världen.
Omsättningen 2017 var 20,5 miljarder kronor.
Södra producerar trävaror och träinteriörprodukter, pappers- och textilmassa och grön energi.
Södra är en världsledande producent av massa och har även en av Europas största sågverksrörelser.

Södra Wood Kinda (Kindasågen)
Byggdes 1968, har 84 anställda och omsätter ca 600 miljoner kr.
Här sågas och hyvlas varje år ca 1 750 000 timmerstockar (45 % gran och 55 % tall) till konstruktionsvirke. Största marknaden är svensk bygghandel.

Text och bild: JAN HULTMAN

Share