Sammansvetsat radarpar

Björn och Yngve är ett oslagbart par då det gäller att leta reda på avlidna personer eller kroppsvätskor.

Björn och Yngve är ett oslagbart par då det gäller att leta reda på avlidna personer eller kroppsvätskor.

NORRKÖPING (VB)

I dagens samhälle används hunden inom många områden som ett hjälpmedel. Bland annat inom den polisiära verksamheten där hundar förkommit i hundra år med skiftande arbetsuppgifter.

Björn är polis och hundförare i Norrköping och hans ständige följeslagare och arbetskamrat är Yngve, av rasen malinois som är en belgisk vallhund.
– Jag har varit hundförare sedan 2002 och att arbeta med hundar har funnits med i bakhuvudet sedan jag tog examen från Polishögskolan 1991. De första åren arbetade jag i Stockholm men när jag flyttade till Östergötland tog jag sikte på att bli hundförare.

I Norrköping finns sju hundförare som jobbar i hela Östergötland, Sörmland och Jönköping. Samtliga hundar i Östergötland ska ha patrullhundsdelen i sig som att spåra, leta saker, försvunna människor och vara med på kommenderingar vid fotbollsmatcher och andra stora folksamlingar.

De hundar som verkar lämpliga kan bli kombihundar som narkotika och vapen. Yngve har tillägget kriminalsök och är specialiserad på att söka upp kroppsvätskor som blod och sperma samt hitta avlida personer.

– Som det ser ut nu med den stora omorganisationen inom Polisen så kommer det att eftersträvas mer renodlade hundar som inte har patrulldelen utan kan tränas mer specifikt på tillexempel narkotika och vapen. Det är där som vi inom Polisen ser att det kan förbättras oerhört mycket och att hundarna blir mer noga i sökandet efter narkotika då de som sysslar med narkotika kommit på hur de ska paketera mer lurigt för att undgå upptäckt.

Björn har tidigare haft hund i tjänsten men när den senaste började närma sig sin pensionering skaffade Björn nuvarande hunden Yngve som då var valp. Han är idag sex år gammal och det har tagit omkring två och ett halvt år innan han var klar för att jobba.

– Vi får aldrig färdigutbildade hundar utan det är vi själva som lär upp våra hundar. Möjligen om jag tar en hund som är två år och redan har lydnad klar men då måste den dessför – innan vid arton månaders ålder ha varit testad om den är godkänd för polisiärt bruk.

Själva utbildningscentralen för polishundar finns i Karlsborg och där finns alla grundutbildningar för blivande hundförare och hundinstruktörer.

– Alla vi som blir hundinstruktörer kan gå in och titta på olika testplatser i hela Sverige. Det finns även vissa besiktningsmän som är extrautbildade på polishundar. Med Yngve körde jag lydnad hemma och inom Polisen finns det avsatt ett arbetspass i veckan för insktruktörsledd dressyr. Det räcker inte på långa vägar utan intresset måste finnas med att hålla på med ständig träning. Finns det familj måste den vara införstådda med att det hela tiden är träning som gäller. Hela dressyrformen går ut på positiv belöning sedan ska det finnas med kamp- och aggression som en inre motor för att hunden ska orka jobba, förklarar Björn.

Att det skulle vara farligt att ha en polishund hemma bland övriga familjehundar vill Björn dementera.
– De flesta hundar fungerar utmärkt bra hemma. Det kan dock finnas en och annan hund som är en väldigt bra tjänstehund men som kanske är reserverad mot människor. Då är det upp till hundföraren att ha en korrekt hundhållning hemma utan att för den delen skärma av hunden från familjemedlemmarna. Vikten är att lära små barn att inte hålla på med hunden men det är aldrig några problem utan det blir fort en acceptans.

På frågan om Björn känner en oro för sin hund när de är ute tillsammans med jobb blir svaret att han inte enbart ser sin hund som ett arbetsverktyg. Han och Yngve är mer tillsammans än vad Björn är med sin egen familj och därmed har de byggt upp en mycket stark relation till varandra. Det för förstås med sig en liten ängslan att hunden ska bli skadad eller attackerad.

Björn och Yngve gör sig beredda för att påbörja dagens arbetspass. Vad det innebär vet de inte, kanske blir de kallade till någon brottsplats där Yngve får nosa upp något spår. När han hittat det som söks blir det kriminalteknikerna som tar över och det samspelta ekipaget far vidare mot nya polisiära arbetsuppgifter.

Text och bild: CARINA LARSSON

Share