Så sparar du på hushållselen

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el som en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör.

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el som en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör.

Vad är egentligen normal elanvändning? Det finns riktvärden som ger en fingervisning om hur en vanlig elanvändning ser ut, en typisk lägenhet beräknas dra 2 000 kWh per år. En villa utan elvärme förbrukar i snitt 5 000 kWh per år medan en villa med elvärme gör av med hela 20 000 kWh per år.

Beroende på vad du använder din el till så kan din årliga elanvändning vara större eller mindre än riktvärdet. Om du bor i lägenhet men har tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2 000 KWh per år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning. Vad kan jag göra för att spara energi?

Det finns många sätt att energieffektivisera. Det viktigaste du kan göra är att fundera över vad du använder el till. Se sedan till att använda el till det du faktiskt uppskattar och har nytta av. I våra exempel här nedanför har vi räknat med ett elpris på 1,50 kronor per kWh.

Ungefär 60 procent av energin som används i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Se också till att minimera värmeförlusterna som sker genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar.

Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har fem kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under sommaren sparar du 152 kronor.

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en sjuwattslampa tänd sex timmar per dygn i ett år kostar 23 kronor.

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är, välj noga när du köper nytt. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kronor per dygn och en ny frys är cirka 1,34 kronor per dygn.

Elkostnaden för att duscha i tio minuter är cirka sex kronor. Om du duschar fem minuter kortare om dagen kan du spara upp till 1 100 kronor per år. I många lägenheter ingår dock varmvatten i hyran, då får man istälet glädja sig åt miljönyttan man gör med de kortare duscharna.

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är cirka 1,50 kronor. I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En tvätt i 60 grader kostar cirka 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden – och därmed också kostnaden. Du sparar då 150 kronor per år.

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är cirka 1,50 kronor per kilo. Många torktumlare rymmer sex kilo vilket ger en elkostnad på nio kronor per torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna per år sparar du 1 800 kronor per år.

De flesta elprylar har blivit energieffektivare med åren. Men inte de senaste spelkon-solerna. Att låta en PS4 stå i standbyläge kostar cirka 85 kronor per år, en Xbox One hela 150 kronor.

Källa: FORTUM

Share