Rofyllt fiske på idylliska Stensjön

En fisketur där själva fiskandet var mindre viktigt

Två herrar i övre medelåldern ska ut och fiska. Fast kanske med mer fokus på att ha det riktigt trivsamt…

BOXHOLM (JB)

”Jag går och fiskar” sjöng Gyllene Tider och Per Gessle redan 1996. Det tycker jag att Per gjorde alldeles rätt i, för att fiska kan vara väldigt avkopplande. Boxholms skogar erbjuder 63 olika fiskevatten, och fiskekort kan enkelt köpas genom en dator, årsvis eller dagkort. Det gjorde två mogna herrar, och det blev några rofyllda timmar på Stensjön men också två abborrar att rensa efteråt.

Författaren av dessa rader har fiskat mycket genom åren. När jag var barn fanns i familjen en liten träbåt med en motor i aktern, och det var fullt tillräckligt för att sommartid komma ut på en badklippa eller för att fiska. Därefter har jag haft en egen båt, men min senaste båt sålde jag under 2012. Då det var dags att ta upp båten inför vintern insåg jag samtidigt att jag knappt använt båten under hela året. Den begagnade husvagnen vi skaffat på våren samma år hade i gengäld använts väldigt mycket!

Men man behöver ju inte ha en egen båt för att ta sig ut på en sjö för att fiska några timmar. Boxholms skogars vildmarksfiske funkar alldeles utmärkt då fiskeabstinensen slår till. I skogarna runt Boxholm finns det gott om små sjöar, och visst är det lite spännande att då och då komma ut på en helt ”ny” sjö för att fiska.

Boxholms skogar erbjuder vildmarksfiske och det finns två olika typer av fiskekort. Grönt fiskekort innebär traditionellt fiske och det finns 63 olika fiskevatten att välja på. Ett dagkort kostar 75 kronor och då väljer man bland något av alla de fiskevatten som finns att tillgå. I de tio största sjöarna finns det båt att låna, och här gäller först till kvarn. Det går också att köpa ett årskort för 400 kronor.

Den som köper rött fiskekort kan fiska regnbåge i Stora Jordgölen. Utsättning av fisk sker kontinuerligt under barmarkssäsongen, och varje fiskekort – som kostar 175 kronor – ger rätt till tre fiskar.

På den östra stranden av Stensjön ligger en av Boxholms skogars båtar för vildmarksfiske. Jag stannade till där en sommardag och kände plötsligt en oerhörd lockelse av att ro ut på sjön med ett met och ett kastspö. Tanken fanns sedan kvar i huvudet, och jag frågade Ulf Eriksson några dagar senare om han skulle vilja följa med ut och pröva fiskelyckan på någon sjö, även om själva fisket inte kändes så viktigt.

Så blev det också, och en precis lagom varm och vacker sommardag, gled vi ut på Stensjöns helt obekanta fiskevatten. Vi kände båda att det egentligen var ganska oviktigt om vi skulle få någon fisk, det var mer lugnet och friden vi ville åt. Den sköna känslan att sitta i en båt och sakta glida framåt på vattnet, det är lika stärkande som vilket skogsbad som helst.

Stensjön är en liten fin skogssjö och med den fördelen att där finns inga bullrande motorbåtar. Och heller inga jetski som far fram över sjön. Det var frapperande tyst, och sjön omsluts ju i princip enbart av storskog. Jag vet av egen erfarenhet att naturen runt Stensjön består av riktigt fina orienteringsskogar, även om de kartor som funnits i området har blivit gamla. Men sjöns läge i den djupa Blåvikaskogen ger en känsla av att det är väldigt långt till närmaste människa. Vid sjöns sydspets ligger visserligen Stensjö Skogsbad och som Länstidningen skrev om för en tid sedan, men annars känns namnet vildmarksfiske ganska passande i detta fall.

Vi sa att ”även om vi inte får någon fisk så sitter vi ju inte i sjön!” Kaffe hade vi med oss och det blev väldigt rofyllt, även för den som inte skötte årorna…

Men det är klart att vi gärna ville få fisk också, och visst gjorde vi en hel del tafatta försök. I sjön Sommen känner de flesta fritidsfiskare till grunden där abborren brukar hålla till. Men denna sommardag hade vi ingen aning om vart vi borde ro för att få fisk, så vi tog oss till platser där fiskar brukar trivas, det vill säga i vikar, vid vassruggar och intill uddar till exempel. Ulf prövade lyckan med sitt flugspö, och jag med en jigg på mitt kastspö och även med ett hederligt metspö med en mask på kroken.

Men det dröjde länge innan något hände, vi började nästan undra om det fanns någon fisk i Stensjön överhuvudtaget. Längs sjöns västra strand hade en tall blåst ner och landat i sjön, det gjorde att trädet passade bra att binda båten i. Där kunde vi ligga helt still och fiska, och nu passade det också bra att plocka fram kaffetermosen.
– Att kaffe kan smaka så otroligt gott, mumlade Ulf.

Märkligt är det, men aldrig smakar väl kaffe så bra som i naturen. Men vi hann inte mycket mer än att fylla våra kaffemuggar förrän fisket krävde sin uppmärksamhet. Det fanns ju fisk i sjön! Plötsligt började det nämligen hända saker på metspöet. En liten ynklig abborre landade i båten, och därefter den ena mörten efter den andra. Alla fiskarna fick dock gå tillbaka i sjön igen.

Efter en stund beslöt vi att fortsätta vår upptäcktsrunda på Stensjöns vatten och vi rodde mot sjöns norra ände. Jag lät min jigg släpa med medan vi rodde, och plötsligt hände något ”skumt” med spöet och första tanken var bottenkänning, men det visade sig snart att det var en fisk på kroken. Snart landade en hyfsat stor abborre i båten! Den var så rejäl att den hamnade i ryggsäcken.

Strax innan det var dags att bryta upp så blev det också ett napp på Ulfs flugspö och ännu en abborre landade i båten.
– En alldeles strålande eftermiddag, tyckte Ulf under hemfärden från Stensjön.

Så var det ju, det var en sån där sommardag som man kan drömma tillbaka till när de där mörka och gråa månaderna infaller…

Den som vill utnyttja Boxholm skogars vildmarksfiske tar lämpligen del av all information som finns att läsa på Boxholm skogars hemsida, samt på www.ifiske.se. Det är bara att googla ”vildmarksfiske Boxholm”. Fiskekort kan köpas genom en dator hos ifiske, och då kan ”fiskekortet” erhållas även som ett sms.

Och den som vill utnyttja den förträffliga möjligheten att fiska i olika sjöar tänker förstås på självklarheter som att inte skräpa ner, inte vara vårdslös med eld, samt att lämna båten i prima skick. Problem med nedskräpning och skadegörelse har förekommit genom åren. Det är också viktigt att ha respekt gentemot de boende runt sjöarna, samt sommarstugeägare.

Då så, då är det bara att önska god fiskelycka! Men som sagt var, annars är ju själva fisket inte så himla viktigt…

Text och bild: KLAS JOHANSSON

Share