Rinna Östergård 1

I böljande anrikt landskap

Två bostadshus, flera ekonomibyggnader och 10 hektar mark. Fyra hästboxar finns i ladugården. Välkommen till välskötta Rinna Östergård 1 som är veckans gård till salu. För de flesta torde den här bygden och vad man finner här, längs E4:an och i synnerhet norr om den vara välkänd. Rinna Östergård är fågelvägen belägen endast ett par tre kilometer från Väderstad och någon kilometer från E4:an. Bilvägen är förstås en aning längre.

Det kanske kan förvåna någon att Rinna med det här läget tillhör Boxholms kommun, men kommungränsen beskriver en båge uppåt de här trakterna.

Anton Ridderstad skriver i Beskrifning öfver Östergötland, från 1875- 1877:
”Rinna nämnes 1382 i ett gåfvobref till Wadstena kloster, äfvensom 1399 och 1437.”

Han skriver vidare i andra bandet av en annan sammanställning om Östergötland från 1917-1918: ”Rinna gränsar i n. till Yäderstad, i no…// I sin helhet kan socknen anses som en övergångs – trakt från slätten till Holavedens bergstrakt i Jönköpings län.”

Bygdens anor sträcker sig dock mycket längre bakåt i tiden. I stort sett bokstavligen på andra sidan E4, från Rinna räknat, grävdes 1996 fram mångtusenåriga stenålderslämningar. Man har som vanligt bara att konstatera att där människor en gång funnit en bra plats att leva på så låg det något bakom. Kontinuiteten finns här.

Rinna Östergård är vackert belägen i ett härligt jordbrukslandskap. Gårdsbilden är slående prydlig och fin. Bostadshusen och ekonomibyggnaderna är, som på så många håll, separerade av vägen.

Från gården ser man mycket av byn och kyrkan. Dagens kyrkobyggnad uppfördes 1800-1802, men den har haft föregångare. Den första antas varit från tidigt 1200-tal. Lite kuriosa angående den nya kyrkan är att byggnadskostnaderna uppgick till 2 240,23 riksdaler.

Här i byn Rinna finns även både förskola och en trevlig badplats i Rinnasjön.

Det stora bostadshuset är 1 ½ plan och har fyra rum och kök fördelade på 150 kvadratmeters boyta. Byggåret anges till 1909, men härinne är det modernt och väldigt fräscht. Bland de moderna tilläggen finns fiber.

Köket har matplats och är utrustat med sådant som elhäll och ugn, men här finns även en vedspis. Här finner man också ett generöst skafferi. Entréplanet har vidare sådant som ett vardagsrum med trägolv och kakelugn. Här finns också ett helkaklat rymligt badrum med dusch, wc med mera.

En trappa upp möts man av en möblerbar hall med trägolv. Här finns sådant som två stora sovrum, samt en toalett med wc och handfat.

Den något mindre flygelbyggnaden är även den modern inuti. Liksom det stora huset är det här 1 ½ plan. Byggnaden har en boarea om 86 kvadratmeter och ytterligare några kvadrat i biarea. Köket är ljust och modernt utrustat maskinellt. Huset har även en källardel som kan användas till förvaring.

Intill bostadshusen finns förrådsflygel. På andra sidan vägen ligger gårdens ladugård och loge, garage samt äldre höns- och svinhus. I ladugården finns fyra hästboxar. Mäklaren understryker att direkt intill stallet börjar betet om sju hektar. Den som vill hålla djur har det med andra ord väl förspänt.

Rinna Östergård 1 är en mycket fin liten gård som lämpar sig för en mindre djurhållning, vare sig det är hästar eller andra djur. Med de båda välskötta bostadshusen öppnar sig möjligheter. Här har man dessutom väldigt nära till E4 och Väderstad. För pendlare är läget minst sagt fördelaktigt.

Man förstår varför människorna redan för många tusen år sedan slog sig ner här.

Text: BO BÄCKMAN

Share