Plöjboys lade ryggar och fåror

Nio veteranekipage i plöjningstävling hos Hässfalls-Jon

Nio plöjboys på startlinjen i Ydre veteranmotorklubbs plöjningstävlan. Skådeplats var en stubbåker hos Jonny Karlsson i Helgesfall.

YDRE (JB)

Det finns en gammal kuplett där Åke Grönberg sjunger och Calle Jularbo samt Erik Frank spelar dragspel. Den heter ”Resultat av plöjningstävlan” och den spelades ljudligt på… denna maskulina tillställning.

På Jonny Karlssons stubb – åker i Helgesfall fanns nio anmälda ekipage på startlinjen. Alla herrar, mellan 20-80 år och med stor tävlinginstinkt. Traktorerna och plogarna var givetvis av äldre modell då Ydre veteranmotorklubb stod för evenemanget.

Holger Stensson och Seger Gustafsson, båda med många bonnaår bakom sig var utsedda domare. De bedömde bland annat ryggar, slutfåror och rakhet.

Trots försök från en tävlingsdeltagare som viftade med en 200-lapp var de båda helt omutbara.

Många nyfikna besökare fanns på plats och korv, hamburgare och kaffe fanns att köpa.

Mats Rydestrand, tävlingsdeltagare och bondson från Vena, Väst Ryd påpekade:
– Som ung tyckte man väl inte att bonnayrket var så märkvärdigt, så jag blev det aldrig själv. Men ju äldre jag blir, desto mer stolt blir jag, just för att jag fick växa upp på ett mindre familjejordbruk. Inte många får uppleva det idag.

I resultatet av plöjningstävlan utsågs Christer Thorstensson, Hästhagen till segrare. Han, som enda deltagare med en David Browntraktor och endast enskärig plog var detta hans andra inteckning i den åtråvärda vandringspokalen. En välbesökt dag där besökarna i inte bara var män…

Text och bild: JOHAN FÄLTH

Share