OS eller inte OS?

Nu börjas diskussionen. Ska Sverige ansöka om att ha Vinter-OS 2026? Ja, skriker den sportintresserade självklart. Nej, säger den ekonomiskt sinnade. Som alltid är inte frågan så enkel.

Jag är fylld av respekt för den fysiska och många gånger mentala styrka som krävs för att placera sig i topp i elitidrott, oavsett om det gäller skidskytte, fotboll, rally eller dressyr. Det sistnämnda kanske imponerar ett snäpp extra för utöver din egna fysiska och mentala förmåga ska man bokstavligen tygla 600 kg muskler och egen vilja. Ridsporten är tillsammans med de flesta motorsporter f ö också de sporter som är mest jämställda då kvinnor och män tävlar sida vid sida, yngre och äldre.

Icke desto mindre kan man ju inte låta bli att ha åsikter om detta – också. Jag noterade att allas vår alpindrottning -numera boendes i ett lågskatteland hon med, Pernilla Winberg, uttalade sig i lokalradion. Sittande i IOK-kommittén, har hon ju koll på vad som gäller.

Hon förkunnade att numera har IOK ”hållbarhetscertifierat” enligt agenda 2030 alla OS- arrangemang, så nu ska det inte behöva stå några tomma arenor kvar när idrottarna åkt hem, som monument över prestigen som lätt löper amok. Dessutom skjuter numera IOK till pengar till arrangemangen, summan nio miljarder har det pratats om. Vilken offentlig förvaltare, politiker eller statsbyråkrat hade inte fått våta drömmar av att få växla upp dessa pengar i de drömprojekt som just hen tycker borde byggas ”i alla fall”?

Så vad är då problemet? Om IOK städat upp kraven så att det inte ska byggas några nya arenor, tävlingarna får läggas på olika platser, tom olika länder och det dessutom skickas med pengar? Det pratas f ö om att rodel mfl tävlingsgrenar skulle i Stockholms arrangemang förläggas till Lettland! För min del är problemet att dessa arrangemang ändå tenderar att grumla omdömet på folk.

Enbart ruset av att fått vara med och på ett litet eller stort hörn arrangera ett OS, får många politiker -men tyvärr också andra som borde ha betalt för att tänka klart- att grumla sina omdömen. Ofta så till den milda grad att de glömmer alla andra kostnader som uppkommer som inte kommer bäras av arrangemanget, där såväl det privata som offentliga står kvar med dem när alla åkt hem.

När det gäller allas vår Public service radio och TV kan man bara ana hur de skulle späka sig själva och hela programtablån för att få till bevakningen runt detta med tanke på hur de dränerade sina resurser på att hålla i en enda Eurovision final för något år.

Dessutom Stockholm. Nog för att det finns ett antal befintliga bra arenor i 08-området, men ordet snö är ju kanske inte det som Stockholm förknippas med mest. Om man inte lägger till ordet kaos förstås. Sverige är ett fint avlångt land med underbar natur och mycket snö. Jag är övertygad om att det finns utmärkta hockeyrinkar, skidskyttebanor mm mera norrut, där de riktiga snölandskapen finns.

Så med risk för att bli den där bakåtsträvande gnälliga nejsägaren, hoppas jag åtminstone någon nykter människa i statsapparaten har förmågan att tillsätta en utredning som på allvar genomlyser möjligheter och ekonomiska fallgropar med ett arrangemang. Vi har nog med andra ekonomiska utmaningar än att städa efter prestigeprojekt också!

Må så gott i det av prestigeprojekt fyllda Sverige önskar Peter

Share