Nya tider på Öjeby gård

Tilda Karlsson och Magnus Sundström driver Öjeby gård sedan sommaren 2014.

Tilda Karlsson och Magnus Sundström driver Öjeby gård sedan sommaren 2014.

LINGHEM (JB)

Sommaren 2014 tog Tilda Karlsson och Magnus Sundström över Öjeby gård. De arbetar hårt och siktar framåt med gårdens ekologiska mjölkproduktion. Mjölken levereras idag enbart till Skånemejerierna.

Öjeby gård ligger mellan Askeby och Örtomta. Gården har sedan många år en Kravmärkt produktion. Det är också en av de gårdar som erbjuder mötet mellan produktionsgård och konsument genom kosläppen dit tusentals besökare brukar bege sig. Sedan 1 juli 2014 drivs gården av Tilda Karlsson och Magnus Sundström.

I det stora kostallet med lösdrift är det sådär fridfullt och lugnt som det ska vara när korna mår gott. Tilda med sin tollare Algot visar runt medan korna mumsar på sitt foder utan att bry sig så mycket om att det finns besökare. En och annan kikar lite nyfiket, men det är allt. Algot hälsar på någon ko och busar lite med andra som tycks uppskatta den glada hunden.

– Vi har 350 årskor samt rek rytering och ungdjur, berättar Tilda Karlsson.
Hur kommer man, under så svåra år för mjölken, på tanken att ta över en sådan här gård? – Vi hade två arrendegårdar i anslutning till Öjeby. Det var en granngård till oss. Det var brist på mark på Öjeby. Med de andra två gårdarna kunde vi bli självförsörjande på foder som ju är hela ideologin med Krav. Det är en av våra fördelar med att ta över den här enheten.
Tilda och Magnus brukar totalt drygt 700 hektar. I princip allt går till korna. Utöver det finns 140 hektar bete. Mjölkkorna och sinkorna finns på Öjeby men ungdjuren är på andra enheter.

– Vi kommer att bygga till så vi också kan ha alla ungdjur på Öjeby. Vi måste investera för att hålla. Ett bygge ger bättre och billigare material. I samma veva kommer vi öka produktionen med flera mjölkande djur. Vi har bättre betalt idag än när vi gick på. Vi har billigare produktion än tidigare ägare. Vi går in i det här med nya förutsättningar, berättar Tilda Karlsson.

Tidigare har de levererat 50- 50 till Arla och till Skånemejerierna, men efter nyår är det alltså bara till Skånemejerierna. Mjölken går till mejeriet i Hjo. Den som sett mjölkförpackningarna från Blåklint har nog sett att Öjeby är en av de gårdar varifrån mjölken kommer. Tilda klarar ut begreppen.
– Blåklint köper östgötsk mjölk från Skånemejerierna som vi levererar till. Det är därför vi är på paketet.

Varför gick ni över till Skånemejerierna?
– Det var ett ekonomiskt beslut. Vi får mer betalt från Skånemejerierna. Man säljer till den som betalar mest. Vi har inte råd att vara trogen någon.
Tro det eller inte, men det är faktiskt brist på ekologisk mjölk i Skåne. Tilda förklarar att det inte är så stor ekonomisk vinning att ställa om till ekologiskt i Skåne, trots tillägget på priset för ekologisk mjölk. Därmed är också viljan mindre att ställa om.

Verksamheten har inte bara mjölken. Man har även entreprenad och där är Magnus bror Martin anställd.
– Det är grönytor och snö. Vi hade med oss detta sedan innan men har expanderat den delen.

Har ni planer på ytterligare verksamheter?
– Vi ska få snurr och rullning på det här med gården. Vi har inga nya verksamheter planerade. Vi har fullt upp ändå.

Att de har fullt upp är en mild beskrivning. Tilda och Magnus jobbar väldigt mycket. Varje dag börjar de klockan fyra på morgonen och är klara åtta, nio på kvällen. Ibland kan de vara klara vid fem, men sådan ”ledighet” kräver planering.
– Man väljer kanske inte den här inriktningen på livet om man vill ha mycket fritidsakti-viteter, säger Tilda.

De är unga, de vågar och är beredda att arbeta hårt för att lyckas. Den 7 maj har de kosläpp och det tycker de är kul.

Text och bild: BO BÄCKMAN

Share