Nostalgiplöjning på Vikbolandet

Totalt var det runt fyrtio traktorer i arbete på Tuna gård vid Nostalgitraktorklubbens nostalgiplöjning.

Totalt var det runt fyrtio traktorer i arbete på Tuna gård vid Nostalgitraktorklubbens nostalgiplöjning.

VIKBOLANDET (JB)

Nostalgitraktorklubben (NTK) på Vikbolandet har genomfört årets nostalgiplöjning. Den här gången på Tuna gård mellan Östra Husby och färjan till Säter. Det var runt 40 ekipage som deltog, allt ifrån småtraktorer som drog ett skär och de största fyrhjulsdrivna som klarade upp till sex skär.

Håkan Johansson från Åtvidaberg deltog med en egenhändigt byggd tandem Major som han fick färdig förra året. Den består av två traktorer från 1954 som båda fått fram – axlarna bortmonterade och sedan fått en led mellan traktor ett och två. Hydraulkolvar gör att det går att styra. Främre traktorn kan växlas och gasas från förarplatsen på den bakre. Starta kräver handpåläggning på den främre.

Håkan Johansson berättar att på 50-talet byggdes tandemtraktorer i England och i Danmark förekom tillverkning in på 80-talet. Vitsen är att man får dubbel dragkraft och en man kan plöja flera tiltor i ett svep, med andra ord billigare arbetskraft. I och med att tillverkningen av stora fyrhjulsdrivna traktorer kom igång har intresset för tandemtraktorer upphört.

Håkan har en gammal Volvolastbil med ett ombyggt skogssläp på vilket han transporterar plog och traktor vilket tar sin tid då det är ett LGFfordon. På bilderna ser man att ibland körde Håkan utan hytt och när det började regna åkte hytten på plats.

Jordbrukarens utsände pratade med Anders ”Hutte” Hultman föreningens ordförande om träffen.
– Det blev snyggt plöjt! Alla har ansträngt sig för att göra ett prydligt jobb. Det innebär att det nog inte blir så svårt att hitta någon som ställer mark till förfogande nästa år. Kul att det kom så många. Jag är väldigt nöjd med arrangemanget!

Text och bild: LARS-T JACOBSON

Share