Nostalgi med gamla motorer

Tändkulemotorer hos Tinnerholms i Motala

Klanen Karlsson hade picnic under veteranmotordagarna vid Tinnerholms byggvaror.

MOTALA (JB)

För den som är intresserad av gamla maskiner och då i synnerhet gamla tändkulemotorer, var det rena julafton, när de kördes en lördag i mitten av juli.

Det var Weine Tinnerholm vid Tinnerholms byggvaror Motala, som samlat ihop ett gäng maskiner. Det hela hade börjat som en träff för motorintresserade nere i Motala hamn för cirka 25 år sedan. Numer håller man alltså till vid byggfirman.

Från parkeringen var det bara att följa ljudet av tuffande maskiner. Det maldes mjöl, klövs ved och krossades havre. Det fanns även två båtmotorer med bland de maskiner som kördes.

Överallt runt motorerna såg man gentlemen med oljekannor, skiftnycklar, mejslar och spett. Det här är verkligen ett mansdominerat intresse. Lite skvätt och stänk får man räkna med, och man bör akta sig för svängande hjul. Då, när motorerna producerades, fanns inga säkerhetsföreskrifter. Men nog låter det härligt när motorerna tuffar på.

Till maskinträffen hade andra veteraner kommit. Flera motorcyklar av äldre datum fanns representerade. Fredrik Johansson från Motala hade tagit sig en tur på sin Harley Davidson från 1928.
– Den är på 350 cc och det är ett hantverk att köra den, sa Fredrik. Trots att motorcykeln är gammal, finns det många finesser på.

Det fanns flera bilar av äldre datum vid parkeringen. Roger och Birgitta Adolfsson från Nykyrka, hade tagit en tur med sin fint renoverade Skoda 1102 från 1950. Den var vackert grön och väldigt välputsad. En annan veteranbil med ytterligare några år på nacken var en Fiat 501 från 1925. Den kördes av Anders Nilsson från Motala. Så ytterst fin! Läckert glänsande röd lack och Anders berättade att han endast renoverat bilens säten, men har naturligtvis servat den. Bilens motor spann som en belåten katt. Dagarna efteråt skulle han köra rally med bilen. Ett rally som endast riktigt, riktigt gamla bilar får köra.

Robin Lindström från Ekebyborna visade upp sina veteranmotorsågar. En Hornet D från Canada var från 1948. Det är en tvåmanssåg på 113 cc. Såg väldigt svårmanövrerad ut. Robin visade att man med en spak kunde vrida svärdet så man kunde såga av träd.
– Det är en flottörförgasare, sa Robin, så man måste hålla sågen i upprätt läge. Det hela började med att jag lagade brorsans gamla motorsåg. Det var roligt tyckte jag och så lagade jag en till och en till och sen vet jag inte vad som hände. Nu har jag cirka 240 sågar i min samling.

Klanen Karlsson med bröderna Hasse och Mats i spetsen, hade tagit med sina familjer och de hade picnic vid ett av de bord som ställts fram. Jättemysigt! För även om man inte är med och kör maskinerna, så kan man ju tycka det är roligt att se dem i arbete igen.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share