Något för alla i Klockaregården

k visar

Tjejkvällar och antik- och loppisbutik

ÄLVESTAD

Då Jordbrukaren besöker Klockargårdens antik och loppis, i Älve – stad, är det uppdukat med kaffe och bakverk i Karl-Johangruppen. Gruppen är från 30-40- talet, men kaffet är nybryggt! Att det serveras något gott i lokalerna är inte något unikt. – Jag arrangerar tjejkvällar ibland med någon föreläsare, berättar Bibbi Fritiofsson som driver företaget, och då serverar jag mat.

Nu närmast blir det en kväll där Evaá kommer och föreläser under rubriken Hur man kan tänka när man möblerar ett hem. Jag har 28 damer anmälda till detta. Blir det dukning vid långbord då? – Nej, jag utnyttjar borden jag har till försäljning här. Det blir mysigare då. Just nu är det lite glest, för jag har sålt några bord, så jag måste skaffa några till. Hur fick du idén till att starta en verksamhet såhär, kan man tycka, lite avsides ute på landet?
k Köpmandiskk Klockaregården Älvestad

 

 

 

– Det var inget jag hade planerat. Upprinnelsen var att kyrkan ville sälja Klockargården Då den ligger precis bredvid vår bostad så tyckte vi att det kunde vara lämpligt att köpa den för att kunna styra vad det skulle bli för verksamhet där. När det hade gått ett tag så kom idén. Jag sade, lite på skoj, till min man, ”jag funderar på att starta Antik och loppis, vad tror du om det”? Han var genast med på noterna, och så drog vi igång.

– Han har alltid varit intresserad av gamla möbler och jag har lärt mig sedan jag gifte mig med honom. – Vi åkte runt på auktioner och köpte in, och till julen 2012 var det dags att öppna. Jag ska väl säga att detta är ett fritidsföretag som bara har öppet på eftermiddagarna, fredag till söndag. Vad jobbar du med annars då?

– På förmiddagarna packar jag på Tägneby ägg och på eftermiddagarna är det kontorsarbete och städning på Älvestadstanken. Hur gör du för att folk ska hitta hit?
– Jag har annonserat en del, och sedan årsskiftet har jag en Facebooksida, där jag lägger ut bilder på saker i butiken. Det var mina barn som tjatade på mig att jag borde ha en Facebooksida för affären.

Det har visat sig vara väldigt bra marknadsföring. I helgen som gick hade jag 800 besökare. Som exempel kan jag nämna att jag på fredagen lade ut en bild på en skål. På lördagen kom en kvinna från Boxholm och köpte den, säger Bibbi Fritiofsson!

k KassaapparatDet finns många som driver antikaffärer och många som driver loppis. Du har kombinerat detta. Är det en bra kombination?
– Jo, jag tycker det. Jag har blandat, så det finns något för alla. Både det som är billigt och det som är dyrare. Jag har också utökat med lite nya saker och lite närproducerade livsmedel, exempelvis Tägnebyägg. Den delen kallar jag handelsbod, och den är placerad i ena änden av lokalen.

Stommen för den är en köpmandisk från 1800-talet. Den var inte så snygg när jag köpte den, så det har medfört en hel det arbete att få den i ordning. Jag har behandlat den med linolja och terpentin, så nu är den fin och jag är mycket förtjust iden, säger en stolt Bibbi Fritiofsson. Vad är det för saker som du själv känner mest för?
– Jag gillar glas och ljusstakar, och de här speglarna med ljushållare tycker jag är vackra, säger Bibbi Fritiofsson, och visar med synbar glädje upp dem.

Text och bild: NISSE GRAAN

Share